Nakon potresa u Petrinji mnogi su vjerojatno razmišljali o tome kako bi u jakom potresu prošla njihova nekretnina. A koliko statiku kuće, zgrade ili nebodera mogu narušiti renoviranja i rušenja nosivih zidova, što o tome misle sustanari i kako se nose s bukom, istražila je naša Sofija Preljvukić.

Galerija Susjed renovira i ruši, a vi strahujete - 1 Susjed renovira i ruši, a vi strahujete - 2 Susjed renovira i ruši, a vi strahujete - 3 +4 Susjed renovira i ruši, a vi strahujete - 4

Ležite u mirnom popodnevu u svom domu, a spokojnu tišinu presiječe brutalno svrdlanje bušilice. Opet netko u zgradi renovira!
Nema ulice u Splitu u kojoj se ne renovira, ruši se, buši, gradi... A kada krene iznošenje građevinskog materijala iz stanova, nitko ne zna je li srušen samo pregradni ili ipak nosivi zid.

Vezani članci U Marmontovoj ulici nepoznata osoba ispisala grafite uvredljivog sadržaja - 3 FOTO Policija u lovu na autora političkih grafita koji su osvanuli u Splitu: ''Odavno nismo imali ovakav događaj'' Bačvice VIDEO Na splitskoj plaži snimljena neobična pojava: "Jugo ih tjera na taj dio obale"

Nekad je potrebna sobica za dijete, možda proširenje kuhinje na balkon, ili kompletno uređenje i moderni otvoreni prostor, pa ide rušenje svih pregrada u stanu. Možda i staklena stijenka umjesto vanjskog zida. Svega ima.

"I onda nađu se meštri, nekad 'meštri'. Vi po zakonu ne možete ući u njihovu imovinu", govori nadzorni inženjer Radoslav Đorđević.

Već i sada znaju stradati susjedni stanovi.

"Curi voda, pucaju plafoni", kaže Đorđević.

Novi strahovi

A nakon potresa pojavili su se novi strahovi. Split je, kažu nam na Građevinskom fakultetu, građen da izdrži nešto slabiji potres nego onaj u Petrinji. Naravno, sve ovisi o kvaliteti gradnje pojedinog objekta. Svakako, zidovi se nipošto ne bi smjeli uklanjati bez stručne procjene.

"Ako je intervencija ozbiljnija, morate imati i projekt, i reviziju, i građevnu dozvolu. Ako je manja, projekt i reviziju", govori Ante Mihanović, profesor splitskog Građevinskog fakulteta.

Susjed bi vam morao pokazati valjane dozvole za uklanjanje zidova. U suprotnom, imate ga pravo prijaviti.

"Uvijek možete pozvati inspekciju… Građevnu, koja će izići sigurno brzo i vidjeti o čemu se radi", kaže Mihanović.

Nadzorni inženjer Đorđević kaže: "Inspekcija vam neće doći."

Intervenira i policija

Sreli smo stanare koji su zbog buke izašli iz stana, ali pred kamere ne žele. A što kada susjed izgubi živce jer im beba recimo spava, boli ga glava ili jednostavno želi malo mira, a buka traje i traje…

"Onda zna intervenirati i policija, ali oni su tu zbog remećenja javnog reda, ne zanima ih što je u stanu", kaže Đorđević.

Rušenja po stanovima mogao bi nadzirati i predstavnik stanara u zgradi. No očajni i prestrašeni susjedi najčešće su prepušteni sami sebi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju