Dnevnik Nove TV donosi najnovije brojke o zaposlenosti u Hrvatskoj. Detalje je predstavila reporterka Sabina Tandara Knezović.

Galerija Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 1 Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 2 Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 3 +7 Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 4

Najnovije brojke govore da smo u 2021. godini probili brojku od milijun i šesto tisuća zaposlenih, što se nije dogodilo od 2008. u doba Ive Sanadera kada je globalna ekonomija cvala. Ali i dalje nam treba milijun i osamsto tisuća zaposlenih da bismo stabilizirali mirovinski i zdravstveni sustav.

Omjer jedan umirovljenik naspram 1,3 radno zaposlena nije izdrživ. Ali da se zaposle i svi nezaposleni, ne bi bilo dovoljno. Dakle, ili se mora raditi na tome da se vrate svi oni koji su otišli trbuhom za kruhom ili nam treba uvoz strane radne snage.

Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 1 Videozid o zaposlenosti Foto: Dnevnik.hr

Ako usporedimo ovogodišnje brojke s prošlogodišnjom pandemijskom godinom, to je više od 51 tisuće novozaposlenih. Ako uspoređujemo s vremenom prije pandemije, to je više od 14 tisuća zaposlenih.

Najveći skok broja zaposlenih je u građevinarstvu. U usporedbi s 2019. godinom zaposleno je više od 11 tisuća radnika. Slijedi IT sektor koji je također procvao. U usporedbi s vremenom prije pandemije, zaposleno je više od šest tisuća IT-jevaca.

Prognoze su stručnjaka da bi za nekoliko godina IT sektor u Hrvatskoj mogao postati i jači od dosad najunosnije grane turizma.

Najveći nedostatak radne snage je u uslužnim djelatnostima. Traže se doslovce svijećom. Od 2019. do danas manjak je od više od 11 tisuća radnika. Nedostatak je radnika i u trgovini. U dvije godine gotovo 2000 prodavača napustilo je ovaj sektor.

Videozid o zaposlenosti u Hrvatskoj - 1 Videozid o zaposlenosti Foto: Dnevnik.hr

Potražnja je i za prijevoznicima i skladištarima. I njih je manje u usporedbi s prijepandemijskom godinom.

Pitanje je hoće li se ovaj trend zaposlenih nastaviti ii smo dosegnuli plafon. Jasno je da će uvozna radna snaga biti jako potrebna. Samo ove godine uvezeno je 50 tisuća radnika. I ono što je zanimljivo, na petom mjestu su Nepalci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju