Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DORH odlučuje

Hoće li biti istraga 'lažnjaka' iz Registra branitelja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon masovnih prijava lažnih branitelja navedenih u Registru postavlja se pitanje što će se s njima dogoditi, hoće li taj status izgubiti i hoće li za to odgovarati.

Državno odvjetništvo pokrenut će postupak kad dobije prijavu za nekoga tko je krivo upisan u Registar branitelja. Istraživat će dokumentaciju po kojoj je netko stekao nepripadajući status. No problem je što su branitelji uvedeni u Registar na osnovu službene evidencije i čak tri potvrde koje im je morao potpisati neposredni zapovjednik uz suglasnost Ministarstva obrane i policije.

Pročitajte i ovo Josip Manolić u 105. godini Preminuo je Joža Manolić! Bio je dobar i s Tuđmanom i s Titom, rušio je i gradio sisteme Slika nije dostupna Upute za korištenje Ovako se pretražuje Registar branitelja

Lažnog invalida lako je otkriti jednostavnim liječničkim predmetom. No ovdje treba istraživati čitav zapovjedni lanac i ljude koji su potpisivali ratni put. To su tone dokumentacije, ali svi uvjeravaju da će se istraga provesti.

Pola milijuna puta Registar branitelja pregledan je u samo prvih pola sata. Zbog lažnih branitelja i krivih ratnih putova, Ministarstvo je zatrpano i desecima tisuća prijava. 'Ja nikad nisam postavljao pitanje lažnih branitelja. Ono što bi njima poručio je da se požale Iliji Rkmanu', rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

Ministar unutarnjih poslova tvrdi da je procedura ista kao i za svakog drugog građanina. 'Ako ste vi na osnovu netočnih podataka stekli određene povlastice, neosnovanu imovinsku korist, naravno da onda možete biti u problemu', kaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

>> Registar srušio sve rekorde!

Ali kako će se točno riješiti problem lažnih branitelja, glavni državni odvjetnik zasad je bez komentara. Zanimljivo, u Registru nema prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, dok je među poznatijim rekorderima koji bilježi više od dvije tisuće dana u ratu Josip Manolić. 'To ja ne znam, ja nisam sebe predlagao u taj Registar, prema tome, u kojem sam rangu i u kojoj dimenziji ne znam, ali mislim da je Registar potreban', kaže Manolić.

Da je trebalo Registar objaviti, smatra i bivši predsjednik. 'Zbog onih koji su pravi branitelji. Upravo njima to odgovara, jer mi nemamo što od bilo koga skrivati', kaže Stjepan Mesić. 'Moj strah je samo u jednom, da bilo tko, jedna osoba koja je zaista po svim pravilima, zakonima u registru, jer je netko bio branitelj bude pribijen na stup srama, jer ga je susjed prijavio', kaže Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade.

Od ljudi koji su bili mjesec dana u ratu, pa do onih znatno više, u Registru branitelja skupljeni su podaci MORH-a i MUP-a. Pitanje je samo što će biti s desecima tisuća prijava i kako će se to riješiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene