Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primarna zaštita

Reforma kojom ministar najavljuje povratak ugleda obiteljskim liječnicima: 'Zamislite koliko je to poražavajuće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj reformi je vraitit ugled i status obiteljskim liječnicima.

Ultrazvuk, EKG, vađenje krvi - samo su neke od pretraga koji se mogu obaviti u ordinaciji obiteljskog liječnika. Novom reformom primarne zdravstvene zaštite, ministar zdravlja najavljuje kako bi se napokon trebao vratiti ugled i status obiteljskom liječniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje Ministarstva zdravstva Kako rasteretiti bolnički sustav? Berošev savjetnik za primarnu medicinu: "Vraćamo pacijente primarcima" Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine Prvi dan Slab interes za testiranje kod obiteljskih liječnika, oni strahuju od zaraze: "Nismo dobili ni zaštitnu opremu"

Osim mjerenja tlaka, kod obiteljskog liječnika pacijenti mogu izvaditi krv, otići na ultrazvuk ili obaviti EKG. Novom reformom primarne zdravstvene zaštite svi oni dijagnostički pregledi koji će biti dostupni, obavljat će se kod obiteljskog liječnika. Iako je to i do sada trebala biti praska, zbog previše papirologije, liječnicima je to bilo nemoguće.

'Nedopustivo je da jedan obiteljski liječnik, što sam ja jučer imala primjer, 20 minuta pokušava pacijenta elektronskim putem naručiti na pregled i na pretragu. U tom času, moja medicinska sestra to nije mogla raditi jer je snimala EKG i imala je previjanje', objašnjava obiteljska liječnica Ines Balint.

Poražavajuće činjenice

Zbog previše posla, obiteljski liječnici ponekad se ne mogu dovoljno posvetiti svojem pacijentu. 'Zamislite koliko je poražavajuće da 6 godina studirate medicinu, da 4 godina iza idete na specijalizaciju ili 5 godina na subspecijalizaciju, da biste pregledavali ljude i na kraju u svom tom radnom vremenu to najmanje radite! To je poražavajuće i za struku, a devastirajuće za sustav', kaže ministar zdravlja Dario Nakić.

No, da bi se većina pregleda obavljala u domovima zdravlja, potreban je novac za aparate. Jedna od sadašnjih praksi je udruživanje nekoliko obiteljskih liječnika koji nude različite dijagnostičke pretrage. Osim administracije, ministar smatra kako neki liječnici imaju previše pacijenata, pa se i tu gubi na kvaliteti rada.

'Ograničit ćemo broj bolesnika koji mogu biti kod liječnika obiteljske medicine, nastojat da to bude 1500', kaže ministar, a na pitanje je li to moguće napraviti sad odgovara da nije jer nemamo liječnika na tržištu.

Nepotrebne pretrage u bolnici

Problem su i pojedini pacijenti koji inzistiraju na pregledu u bolnicama. 'Mi pucamo po šavovima u bolnici. Dakle, imate od 30% nepotrebnih pretraga pa do 80%. Ovisi za što', kaže Ada Barić iz HUBOL-a.

Bolnički liječnici smatraju kako se puno pregleda može obaviti kod obiteljskih liječnika.'A tek ono što je isključivo rezervirano za bolnice, da se uputi prema bolnicama', kaže Barić.

Na taj bi se način olakšao posao obiteljskih i bolničkih liječnika i pacijentima pružila još bolja zdravstvena usluga. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene