Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao rezultate

Josipović: Referendum nije pokazatalj onoga što građani misle o vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović smatra kako referendum nije pokazatalj onoga što građani misle o vladi, predsjedniku ili državi.

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je rezultate referenduma i kazao da su za mnoge možda razočaravajući, ali da sigurno nisu iznenađenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Referendum o braku Građani Rijeke odlučili PROTIV Slika nije dostupna Građani odlučili REFERENDUM O BRAKU Rezultati za Krapinsko-zagorsku županiju

'Rezultati se naravno moraju poštivati i poštivat će se, ali s druge strane želim i očekujem da rezultati referendma s jedne strane ne budu razlog novih dubokih ideoloških podjela u našem društvu. S druge strane, da ne budu ni motiv nekima da sutra kada budemo razgovarali o zakonodavstvu koji će na dobar i pravedan način urediti položaj istospolnih zajednica da se ne ponašamo na način da sprječavamo to zakonodavstvo ili da ga ne prihvaćamo', rekao je Josipović.

Ruža Tomašić: Ovo pokazuje odnos snaga, narod je rekao svoje!

Josipović ne vidi nikakvu poruku u činjenici da su članovi Vlade i ministri pozivali građane da glasaju 'protiv', ali su građani odlučili suprotno. 'To je pitanje tipično svjetonazorsko i oni koji ga žele shvatiti kao politiku ili glasanje o vladi, predsjedniku ili državi jako griješe', istaknuo je Josipović.

Nakon referenduma o braku, Hrvatsku možda čeka novi referendum, i to onaj o dvojezičnosti. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je naime objavio kako su skupili dovoljan broj potpisa za referendum.

'Mislim da svaki referenudm koji bi išao na smanjivanje prava nacionalnih manjina ne bi bio primjeren i po meni možda ne bi bio u skladu sa Ustavom, ali o tome će odlučiti Ustavni sud. Ali, i ovaj je referendum pokazao koliko je naša legislativa vezana za referendum neprimjerena i da jedan zaista demokratski instrument poput referenduma može postati nešto drugo', zaključio je Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene