Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otopio se snijeg, ali i novac

Recesijski Božić: Prvi i posljednji, ili samo jedan u nizu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok smo prijašnjih godina uoči božićnih blagdana izvještavali o silnim navalama na trgovačke centre, gužvi danas gotovo i nije bilo.

To samo potvrđuje predviđanja sindikata kako će potrošnja biti od pet do deset posto manja. Uglavnom se štedi na poklonima, koji su mnogo skromniji ili se uopće i ne kupuju. Tri tone pileće salame nestalo je u trenu, blagdanska donacija preko žena SDP-a podijeljena je siromašnim zagrebačkim obiteljima, koji i bez krize nemaju dovoljno. 'Još uvijek nam puno, puno nam hrane treba, ljudi su stvarno gladni', rekla nam je Gordana Brus iz udruge Susjed susjedu pomaže.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Žaklina Troskot ŽIVOST BLAGDANA Prvi Badnjak bez korone, prodisali su punim plućima i građani i ugostitelji: ''Konačno, kao u dobra stara vremena'' Slika nije dostupna Pala i inflacija Hrvati troše više nego lani

>> Kriza? Na skijanje ćemo potrošiti 100 milijuna eura

Potpuno drukčija slika pogleda li se neki trgovački centar. Svi u istoj misiji, kupiti još koji poklon i napuniti blagdanski stol, ali uglavnom bez pretjerivanja, a i prodavači su primijetili kako se kupuje manje, ali pametnije. Predblagdanska gužva i na riječkim ulicama, ali svi su izgleda usvojili recesijsko ponašanje i više se gleda, a manje kupuje. neki kažu kako božićne poklone možda neće niti kupiti, zbog krize i kroničnog nedostatka novca.

Recesija i na ustima Dubrovčana, koji slijede trend ostatka zemlje ovog Božića i troše manje i uglavnom samo za hranu i kolače. Slično je i u Osijeku, gdje će Božić biti dočekan nešto skromnije ove godine. Samo jedan pogled na trgovačke centre potvrđuje sindikalne prognoze, da će se ovih blagdana potrošiti i do milijardu i pol kuna manje nego lani i sve u nadi da je ovo posljednji recesijski Božić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene