Predsjednica je položila vremensku kapsulu u luci Gaženica. Kapsula će se otvoriti za 50 godina (Foto: Mario Jurič)na.
Predsjednica je položila vremensku kapsulu u luci Gaženica. Kapsula će se otvoriti za 50 godina (Foto: Mario Jurič)na.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje na svečanosti otvaranja radova zgrade putničkog terminala Nove luke Zadar Gaženica.


'Ne mogu opisati koliko sam sretna. Godinama od Kalmete i Longina slušam o važnosti ovog projekta. Divim se njihovom entuzijazmu. Razvoj Gaženice ne znači samo razvoj turizma nego otvaranje novih radnih mjesta ne samo ovdje', rekla je Kolinda Grabar Kitarović te dodala kako vjeruje da će kamen temeljac dati zamaha u razvoju i drugih projekata u Zadru.

 

Na svečanom otvaranju radova zgrade putničkog terminala Gaženica, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta kazao je kako j u u posljednjih sto godina to najznačajniji projekt u Zadru, a 'efekti će se osjećati idućih sto godina i više'.

Ističe kako će terminal dati nova radna mjesta i turistički uzlet. 'Građani ne trebaju brinuti za sebe i djecu kad su u pitanju radna mjesta', poručuje Kalmeta.

Tehnički ministar prometa Oleg Butković kazao je kako je 'realizacija ovog projekta iziskzje desetljeće upornog rada'.

Planirani rok dovršetka svih radova je 14 mjeseci, a ukupna vrijednost realizacija završne faze projekta je gotovo 25 milijuna eura, bez PDV-a. Izgradnjom nove zgrade omogućit će veća sigurnost putnika, a povisit će se kvaliteta putovanja.

Gaženicu već nazivaju lukom s pet zvjezdica.

U videu pogledajte projekcije izgleda zgrade terminala površine od 24.000 metara četvornih.