Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve teže i teže

Ravnoteža između privatnog i poslovnog života?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj s jedne strane, poslovna karijera s druge. Sve češći rad navečer i vikendom ostavlja sve manje vremena za kvalitetno druženje s djecom.

Zaposleni roditelji su pred izazovom - ravnoteža privatnog i profesionalnog života koja se teško postiže ako poslodavac ne izađe u susret. Peglanje, pranje, usisavanje, djeca, plus posao. Vesnino je obiteljsko i poslovno vrijeme ispunjeno. No, ravnotežu je teško naći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

'Ako ste odgovoran zaposlenik, poslodavac ima velika očekivanja od vas, djeca imaju velika očekivanja od vas tako da je zbilja stresno', kaže Vesna Miličević. 'To vrlo često izgleda da odradimo radno vrijeme, pa s djecom koliko možemo, pa kad oni zaspu opet za kompjuter', rekao je Hrvoje Balen.

Upravo zbog stresa, broja sati na radnom mjestu, o poslu razmišljamo i kad ne radimo. Posljedica je odumiranje privatnog života. 'Pokazalo se da svega 5,5 sati imamo vremena za partnere, 4,7 sati za svoju djecu, a za prijetelje niti dva sata', rekla je Martina Lovrić, iz MojPosao.

'Mogu samo reći da sam si puno pomogla kad sam se amnestirala od toga da budem savršena majka. Mogu zadovoljiti dječje potrebe, potrebe poslodavca, svoje potrebe, ali ne mogu sve savršeno', kaže Vesna. Nije joj stran rad vikendom, prekovremeni, rad od kuće. No zauzvrat, i poslodavac pokaže dobro lice.

Fleksibilno radno vrijeme, skraćeni radni tjedan, korištenje pauze, godišnjeg odmora i slobodnih dana kada zaposlenici žele. 'Kada postoji takva ravnoteža i kod zaposlenika se stvara veća motivacija i predanije mogu pristupati svojim obvezama s obzirom da je kod kuće stvar zadovoljena', rekla je Silvija Stanić iz Udruge roditelja 'Korak po korak'.

A kod kuće, Hrvoje se trudi obiteljski život zadržati obiteljskim. 'Ne odgovaram na telefone, mailove, njima sam posvećen. Ne kradem djeci od vremena', objasnio je Hrvoje. Stvaranje ravnoteže između privatnog i poslovnog života ostavlja sve na dobitku - zadovoljan je poslodavac, roditelj i dijete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene