Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Andrijom Jarkom

Ravnatelj policije o bombaškom napadu u Zagrebu: "Policija poduzima sve potrebno da razriješi taj slučaj"

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr)
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nedavna pucnjava u Zagrebu, dvostruko ubojstvo i, sada već drugi, bombaški napad u samo nekoliko dana dogodilo se prije prosinca, mjeseca koji je najizazovniji za hrvatsku policiju, ali i sigurnosno najriskantniji.

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije u DNEVNIKU Nove TV govorio je o posljednjim događanjima, ali i onome što nas očekuje uskoro.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

Jutrošnji bombaški napad u centru Zagreba. Zna li se pozadina napada, spominje se obračun kriminalnih skupina?

Taj događaj sigurno narušava subjektivni osjećaj sigurnosti građana. Međutim, ja moram naglasiti da Policijska uprava zagrebačka ima prioritet u rješavanju takvih slučajeva koji narušavaju sigurnost i osjećaj sigurnosti građana. Tako i u ovom slučaju - napravljen je očevid, rade se potrebna vještačenja i PU zagrebačka poduzima sve potrebno da razriješi i ovaj događaj.

Moram napomenuti da je i sve ove protekle slučajeve vrlo uspješno riješila. Ja želim čestitati svim kolegicama i kolegama koji su sudjelovali u razrješavanju tih slučajeva, ali ovo je za policiju i dodatni izazov da radimo još jače na kriminalističkoj prevenciji uz ove sve naše preventivne akcije koje možete vidjeti u posljednje vrijeme i tijekom vikenda kada radimo preventivne akcije, posebno u prometu.

Javnost najviše zanima afera SMS. Radna skupina je osnovana, mjesecima to traje. Do kuda se došlo, ima li kakvih novih saznanja?

Tu je hrvatska policija profesionalno reagirala kad je došlo do kompromitacije posebnih dokaznih radnji. Uspostavljena je posebna radna skupina za razrješavanje tog slučaja. Moram reći da ovo kriminalističko istraživanje radimo u intenzivnoj suradnji s USKOK-om i cjelokupnim sigurnosnim sustavom i moram reći da sve informacije razmjenjujemo i intenzivno radimo na slučaju.

Ima li novih rezultata?

Prejudicirati bilo koje kriminalističko istraživanje bilo bi neozbiljno.

Spomenuli ste curenje tajnih informacija, često se dogodi da izađu informacije u medijima i da se ugroze takve istrage. Danas je predsjednica Grabar-Kitarović to isto spomenula. Može li se to spriječiti, da, konkretno iz policije, gdje ste vi nadležni, ne cure informacije?

Ja moram naglasiti da svaka institucija, tako i hrvatska policija, mi imamo preventivne mjere, imamo kreditiran sustav, provode se sigurnosne mjere za sve policijske službenike, ali uvijek je tu ljudski faktor taj koji je primaran. Ja moram reći da je hrvatska policija i u prošlosti podnijela za sva kažnjiva ponašanja odgovarajuće prijave i da se vode odgovarajući kazneni postupci, a isto tako i u buduće ćemo punu pažnju davati tog segmentu.

Oporba proziva ministra Davora Božinovića da od njega dolaze takve informacije.

Svatko ima pravo na određene komentare, međutim ja moram reći da sigurno informacije koje se razmjenjuju i s USKOK-om ne mogu doći u posjed ministra unutarnjih poslova.

Vratimo se na aferu SMS. Vještačenje mobitela Franje Varge - kad možemo očekivati neke nove informacije?

Kao što sam rekao, vremensko trajanje bilo kojeg kriminalističkog istraživanja ne možemo unaprijed planirati i predvidjeti. Tako i u ovom slučaju. Kriminalističko istraživanje će trajati koliko bude potrebno.

Stanje na granici? Migranti su tu, ima li nekih novih informacija? Kakva je situacija?

Manji je priljev migranata. Hrvatska policija učinkovito štiti hrvatske granice. Ja bih ovom prilikom iskoristio priliku i kazao kako su svi ovi napadi na hrvatsku policiju da radi nezakonito - neosnovani. Hrvatska policija profesionalno radi svoj posao. Nama je u interesu, i meni kao glavnom ravnatelju policije, da sve slučajeve prigovora policije ispitam. Mi to stalno činimo. Vidjeli ste i u slučajevima kada imamo konkretna saznanja, imamo i slučajeva nestalog djeteta, vidjeli ste da se te informacije nisu potvrdile. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene