Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za novinare

Bernardić: "Ratni zločin je ratni zločin. Onaj tko je ubijao za to mora odgovarati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je poručio da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović "apsolutno mora poštovati zakon" po pitanju oduzimanja odličja osuđenim generalima te da Hrvatska mora poštovati haške presude generalima.

"Bilo bi dobro da se negdje po briselskim hodnicima nađe premijera Plenkovića i pita njega što misli o oduzimanju odličja. HDZ je izručio sve generale Haagu, Ivica Račan nijednog, a sada se na ljudskoj žrtvi pokušavaju ukrasti jeftini politički poeni. Ratni zločin je ratni zločin, onaj tko je ubijao, silovao - mora za to odgovarati, za to nema opravdanja", komentirao je Bernardić.

Pročitajte i ovo Ilustracija, dječji doplatak od 20. ožujka Dobra vijest za roditelje: Počinje isplata dječjeg doplatka Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

Na pitanje o sve češćim prijetnjama novinarima, poručio je da si Hrvatska ne smije dopustiti nikakve prijetnje, kao ni nasilje, kako prema medijima, tako i u obitelji ili nad ženama. Stoga je opet prozvao Vladu zato što još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju iako je to HDZ najavljivao u predizbornoj kampanji.

"Vjerojatno Plenković to ne može jer mu ne daju njegovi u stranci, primjerice župan koji tuče svoju ženu", ustvrdio je Bernardić, dodavši da u Hrvatskoj vrijede različiti kriteriji za razne skupine, pa tako ono što je dozvoljeno velikim ribama nije dozvoljeno malim.

Kazao je da je policija bila jako agilna u hapšenju za prijetnje premijeru, ali za prijetnje novinarima ne vidimo takve sankcije. "Plenković je očito u smrtnom strahu od desnice u HDZ-u, ne drži primat u stranci. Jedna priča vrijedi u Hrvatskoj, a kada dođe u Bruxelles, zavlači se po hodnicima i gura glavu u pijesak", ocijenio je Bernardić.

Dodao je i da je ovih je dana bio na gradilištu Pelješkog mosta na kojem, kaže, nije vidio ni jedan bager ni znak da se nešto tamo gradi. "Od sto eura iz Europe, Vlada je povukla samo 7, od kojih dio potroši nenamjenski. Primjer za to su paketići za Svetog Nikolu pri čemu se otima siromašnima da se da bogatima", kazao je čelnik SDP-a.

SDP Zakonom o dječjem doplatku protiv siromaštva djece

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u utorak da će SDP u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog Zakona o dječjem doplatku, kojim će potaknuti prvu mjeru u borbi protiv dječjeg siromaštva.

Roditeljima čiji je prihodovni cenzus oko 500 kuna mjesečno želimo povećati dječji doplatak za 50 posto i tako im omogućiti dječji doplatak od 450 kuna mjesečno, čime bi bilo obuhvaćeno 286.000 djece, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj se dječji doplatak nije mijenjao 20 godina, pa je roditelju čiji dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543 kune dječji doplatak iznosio 290 kuna, ističe predsjednik SDP-a.

U drugoj skupini, kućanstvima čiji je dohodak po članu između 543,13 i 1119,54 kune SDP želi podići doplatak na 375 kuna, a u trećoj skupini, s dohotkom po članu kućanstva od 1119,54 do 1663 kune, na 300 kuna.

Bernardić je najavio SDP-ovu aktivnu politiku borbe protiv siromaštva djece, za što je potrebno 658 milijuna kuna godišnje. Ako imamo za blindirana vozila, zrakoplove i povlastice, onda se mora imati i za djecu, naglasio je Bernardić poručivši da je njegov životni projekt osigurati perspektivu i budućnost za svako dijete.

U Hrvatskoj je 600.000 ljudi na rubu siromaštva, a svega tri posto njihove djece upisuje fakultete. Skoro 30 posto građana živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a svaki je peti ispod granice siromaštva.

Sve više obitelji ne može si priuštiti nikakve proslave

Bernardić je pritom upozorio da je u Hrvatskoj sve više obitelji koje si u blagdansko vrijeme neće moći priuštiti nikakve proslave, blještavilo ni obilje.

"U Hrvatskoj je 45 posto roditelja ponekad bilo gladno da bi moglo nahraniti dijete, stopa dugotrajnog siromaštva djece izrazito je visoka, a veće stope imaju samo Bugarska i Rumunjska. Stopa relativnog siromaštva za sedam je posto veća u odnosu na prosjek EU-a", kaže šef SDP-a.

Zato što im prihodi u kućanstvima nisu dovoljni, dvije trećine siromašnih kućanstava nije na vrijeme platilo režije za tri ili više mjeseci u zadnjih godinu dana, a svakom četvrtom kućanstvu isključene su neke komunalije – struja, telefon ili voda, naveo je podatke Bernardić.

Smatra kako je predblagdansko vrijeme pravi trenutak za podsjećanje da je zbog prehrane svoje djece 31 posto siromašnih obitelji u zadnjih godinu dana prodalo neki dio svog pokućstva, a 43 posto ih nije imalo što prodati.

U Hrvatskoj daleko iza blještavila adventa postoje djeca koju vršnjaci diskriminiraju jer nemaju traperice odgovarajuće marke i nose odjeću iz jeftinih samoposluga, a postoje i djeca koja ne mogu u vrtić jer prednost kod upisa imaju djeca zaposlenih roditelja, upozorio je Bernardić.

SDP-ova zastupnica Marija Alfirev izrazila je zabrinutost činjenicom da je stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj čak sedam posto veća od prosjeka europskih zemalja, a prema podacima UNICEF-a stopa siromaštva djece do pet godina iznosi čak 22 posto. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene