Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baranjski čips

Raspametili se: Čvarakfest oduševio posjetitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li što je baranjski čips? Baranjci tako od milja zovu - čvarak. Da bi promovirali ovaj tradicionalni specijalitet, svake se godine skupe u Karancu i natječu u topljenju čvaraka.

Pušilo se danas iz mnogih kotlova u Karancu, a uz dobru svirku i miješanje lakše ide. Baranjski čips mnogi su htjeli probati. Trgovci kažu da uspiju sve prodati i da čak nemaju dovoljno. 'Evo jako dobro ide za sada. Što smo istopili to smo i prodali. Za kilu čvaraka tražimo 70 kuna', rekao je Mile Carić.

Pročitajte i ovo Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Novi rekordi Obaraju se rekordi: Ova hrvatska regija ima onaj X faktor koji turisti cijene, a i cijene su pristupačne Slavonski Potražnja veća od ponude Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom danas je luksuzna delicija

Nisu se ni ohladili, a već su nestali. Festival čvaraka posjetitelje je oduševio. 'Šteta što je samo jednom u godini. Jako lijepo i jako pozitivno', rekao je Adam Janjić. 'Bit toga je da se on popularizira i da se brendira baranjski čvarak', rekao je organizatpr Čvarakfesta, Vladimir Škrobo. Ne nudi Baranja samo čvarke, tu su i langošice. 'Jako dobro, masno jedno, masno drugo, izuzetno dobro za zdravlje', rekla je kroz smijeh Jasna Bošnjak.

>> Čvarci dostižu cijenu istarskog tartufa

'Sve više se traže domaći proizvodi i normalno da su dobri, puno bolji nego uvozni', rekla je Mirjana Škrobo. Domaća hrana, piće i pjesma su tu. Ali na njihovoj prepoznatljivosti moramo još više raditi. 'Mislim da to sve više dolazi do izražaja jer se sve više cijeni ta naša tradicija', rekla je Darija Dršinac. Tradiciju cijeni i Luka. Već dvije godine pobjeđuje na Čvarakfestu. Baranjskom čvarku budućnost je zajamčena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene