Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije više hrana siromašnih

Čvarci dostižu cijenu istarskog tartufa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz poslovne vijesti, poput prethodne dvije, obično ide i domjenak pa ako je još i božićno vrijeme, čašćenju nigdje kraja. No, ova je godina specifična, dok premijerka svojim gostima poručuje da na njezin domjenak sami donesu ono što će pojesti i popiti, u Osijeku goste planiraju iznenaditi čvarcima iz donacije i masnim kruhom.

Kilogram domaćih čvaraka na osječkoj tržnici stoji 50 kuna, a u trgovačkim centrima njihova se cijena penje i do 100 kuna. Čvarak je sve samo ne hrana siromašnih. Nastavi li ovako slavonski će čvarak dobiti status istarskog tartufa, jer je skuplji od kobasice, kulena i šunke. 'Kod nas je 70. Možda je opravdano zato što je čvaraka sve manje. Svinje su premršave, slabo ih hrane. Naše bake su to bolje radile', objašnjava Zoran Zidar, čvarak majstor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krvav Božić 14-godišnjak ubio sestru jer su se posvađali oko božićnih poklona: Njezina je beba sve gledala u kolicima Dijete u potrebi - 3 Treba im pomoć Božićno čudo u Baranji - Dječak koji se bori s teškom bolesti sve je šokirao: "Bile su suze radosnice, ne mogu vam ni opisati"

>> Slovenci nam žele oduzeti i čvarke!

'Za par godina će se čvarci vidjeti samo na slici, jer kad treba meso, nitko neće masno. E, onda se hrane svinje sa kojekakvim pigijima da nema masnoće. Čvarak će biti samo uspomena, rekla nam je Esma Husaković, prodavačica iz Jurjevca. Ne dobiju li čvarke na dar, osječki gradonačelnik i župan teško da će ih staviti na blagdanski stol. Zbog recesije božićni domjenak pripremaju zajedno, a svoje goste planiraju počastiti odricanjem u korist siromašnih. 'Na način da će svi naši uzvanici sa jednim dobrovoljnim prilogom učiniti Božić sretnim i onima kojima za te Božićne blagdane ne mogu priuštiti nekada čak ni bor', istaknuo je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Uglednici za praznim stolom kako bi siromasi pod borom imali barem masni kruh, Božićna je bajka, koju ćemo možda ove godine gledati u Osijeku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene