Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj?

Raskol u HSP-u: Jedna stranka, dva izvanredna sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka prava sutra organizira dva izvanredna sabora stranke - jedan u Osijeku koji organiziraju nezadovoljni članovi Predsjedništva i drugi u Sisku koji saziva predsjednik stranke Daniel Srb.

I jedni i drugi tvrde da na takav potez imaju statutarno pravo s obzirom da izvanredni Sabor može sazvati ili većina članova Predsjedništva ili predsjednik stranke, no u izjavi Hini nisu se mogli usuglasiti tko je izvanredni sabor sazvao prije a tko po zakonu.

Predsjednik organizacijskog odbora osječkog sabora Josip Matković tvrdi kako je Predsjedništvo stranke još 23. kolovoza, nezadovoljno stanjem u stranci, većinom glasova (9 od 15) donijelo odluku o sazivu izvanrednog sabora. "Tu smo odluku ovjerili kod javnog bilježnika, te smo je 3. rujna proslijedili Ministarstvu uprave", pojasnio je Matković,

On je optužio predsjednika stranke Srba da je lažirao i antidatirao svoju odluku o sazivanju Sabora dva dana ranije, odnosno 21. kolovoza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka iz HSP-a 'HSP AS je 'pinokio stranka' i jamac Milanovićeva povratka na vlast' Slika nije dostupna 'Pregovori dobro napreduju' OKUPLJANJE KRAJNJE DESNICE Ruža Tomašić najavila koaliciju HKS-a, HSP-a i Obiteljske stranke

>>Srb: Dobio sam potporu stranke za izbacivanje Đapića iz HSP-a

"U prilog tome govori i činjenica da je svoju odluku o sutrašnjem izvanrednom Saboru u Sisku Srb na službenim web stranicama stranke objavio tek sinoć, a naveo kako ju je donio još 21. kolovoza", rekao je Matković.

Proceduru su, tvrdi Matković, poštovali, te će sutra u Osijeku izabrati novo stranačko vodstvo koje će surađivati s ostalim pravaškim strankama. Na pitanje značili to onda i suradnja s HSP dr. Ante Starčević kratko poručuje: "Predsjednica te stranke Ruža Tomašić trebala bi se najprije odrediti je li pravašica ili filijala HDZ-a".

Matković aktualnom predsjedniku HSP-a Danielu Srbu zamjera da je "stranku htio prodati HDZ-u, kako bi sebi osigurao saborsku fotelju".

Srb pak kaže da su Josip Matković i Ante Đapić, dvojica od te devetorice potpisanih članova Predsjedništva koji su tražili izvanredni sabor odavno isključeni iz stranke. "Pa kako onda oni mogu sazivati izvanredni Sabor", čudi se Srb.

Međutim pitanje tko je svoju odluku o sazivanju Sabora datirao, a tko antidatirao na web stranicama stranke Srb nije htio komentirati već je samo kratko poručio: "Odluku sam imao pravo donijeti kad procjenim da treba i objaviti je kad želim".

Svoju je odluku, priznaje, objavio jučer na službenim web stranicama stranke dok, kako ističe, Matković i njegove kolege svoju nisu javno objavili nigdje.

Za Matkovićeve tvrdnje kako stranku želi prodati HDZ-u, aktualni je predsjednik HSP-a kazao kako su to "gluposti koje ne želi komentirati".

Na sutrašnjem Saboru, poručuje, očekuje 80 posto svih podružnica kao i potvrdu svoga potpunog legitimiteta i legaliteta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene