Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tradicija koja život znači

Rapska fjera: Veselje na svakom koraku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rab slavi dan svoga zaštitnika, svetog Kristofora. Njemu u čast već tradicionalno održat će se viteški turnir.

Već nadaleko poznati rapski samostreličari pokazat će svu svoju vještinu. Posljednji je to dan znamenite Rapske Fjere. Atmosfera na ulicama Raba je sjajna. Dobro je raspoloženje gotovo zarazno. Turistima osmijeh jednostavno ne silazi s lica. Vidi se to i po tome što gotovo svi nastoje kupiti barem poneki detalj, vjenčić za kosu ili lovorov vijenac, okititi se njime i tako postati ne samo promatrači već i sudionici ove zaista jedinstvene manifestacije. Jedinstvene po tome što u njoj sudjeluje zaista gotovo cijeli grad. Velik je trud tu uložen, a turisti to znaju nagraditi.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo Rab šokiran 26-godišnjak šakama umlatio do smrti drugog pacijenta: Policija objavila detalje zločina u bolnici Vesna Šendula-Jengić i Domagoj Mikić "Nisu agresivni" Ravnateljica psihijatrijske ustanove za Dnevnik Nove TV otkrila kako je došlo do tragedije: "Nešto takvo desetljećima se ne pamti"

Kako se vratiti u neka davna vremena i turistima pokazati svoje bogatstvo naše povijesti i tradicije, Rabljani znaju najbolje. U Fjeri svi žele sudjelovati. Njihov se entuzijazam jednostavno osjeti. 'Čini se da su ovdje našli mjeru između velikog ulaganja i dobre organizacije mještana i erosa samo njihovog da u tome sudjeluju', rekao je Josip Leko, potpredsjednik Sabora.

>> Rapska fjera: Primjer kako turiste zainteresirati i kada nema sunca

S velikim zadovoljstvom, ali i trudom sudjelovala je i ministrica kulture. 'To je znak da postoji memorija, memorija koja ne pamti samo kamen, koja pamti doista umijeće naših graditelja, umijeće Rabljana', rekla je Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture. Pamte itekako Rabljani. S koljena na koljeno prenosi se tradicija koja je i nekada, baš kao i danas život značila. Nekada zbog preživljavanja, a danas zbog turizma.

Od srednjeg vijeka život se uvelike promijenio. Neke vještine i predmeti pripadaju samo povijesti i ovakvim manifestacijama, no ono najbolje ostaje za sva vremena. Bogatu povijest koja viri iza svakoga ugla, entuzijazam Rabljana i sve ono najbolje što njihova zemlja i njihovo more nude turisti vrlo rado prihvaćaju. I ne mogu se odlučiti što je od toga bolje.

Duh nekih davnih vremena iz godine u godinu privlači sve više gostiju. U ovogodišnjoj fjeri uživa njih 25 tisuća. Očekuje ih velika završnica - pravi pravcati viteški turnir. Trg Sv. Kristofora uvijek je premalen za sve one koji žele pogledati umijeće i vještinu samostreličara. Uličice u gradu i večeras će biti prepune. I večeras će se moći pogledati, čuti i okusiti duh nekih davnih vremena. Sve će naravno završiti velikim vatrometom i feštom do ranih jutarnjih sati. Nije ni čudo što se svi koji dođu na Fjeru požele vratiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene