Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako staviti kruh na stol?

Radničke obitelji na rubu gladi, po topli obrok u Caritas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ležerno ipak neće biti mnogim Hrvatima uoči ovog Božića. Dok se političari prepucavaju oko troškova ureda ili oronulosti državnih rezidencija, mnogi muku muče kako staviti kruh na stol, jer ih je kriza dovela na rub gladi. Stižu blagdani kada djeci na stol treba staviti i kolače.

Red za besplatan topli obrok svakodnevica je Elze Jiše iz Sarvaša. Unatoč tomu što njezin suprug Željko radi ona svojoj djeci ne može skuhati ručak. 'Prisiljena sam ići u Caritas, da putujem da bi djeca imala prehranu. Mi nemamo za meso, mi smo prije pekli salamu. Sad svaki dan dobijemo meso i to mi puno znači', rekla je Elza. Iz Sarvaša Elza svakoga dana autobusom ide u Osijek djeci po ručak. Uz topli obrok danas ju je u pučkoj kuhinji dočekalo i iznenađenje. Kolači i paketići za djecu. 'Sad sam baš htjela kupiti nešto djeci za Svetog Nikolu. I sad kad to vide obradovat će se', rekla je Elza. Ovi skromni ljudi plaćaju svoj i tuđi kredit. Podstanari su i školuju tri đaka.

Pročitajte i ovo Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji"

S njima žive i dva starija sina koji se nakon srednje škole nisu uspjeli zaposliti. 'Pošto ih ima puno, a ja sam radim, a država je takva kakva je i ne može se naći posao za njih, normalno da mi je teško kad nemam sredstava', kazao je Željko Jiše. Unatoč teškim životnim prilikama radnik Željko ne zavidi hrvatskim bogatašima. 'Imam više nego oni koji nisu stekli sve pravilno po papirima. Ja sam sve ono što imam i kredite stekao s papirima. Crno na bijelo', objašnjava Željko. Crno na bijelo, ali ova bi obitelj da nije Caritasa bila gladna. 'Nikad neću izgubit vjeru u Boga. A u ljude sam se malo razočarala. Recimo da sam dobila posao ne bi išla u Caritas', kaže Elza. Nemaju mnogo, a ipak imaju više od mnogih: petero djece, kruh na stolu i vatru u ognjištu, topli dom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene