Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak agonije

Radnici Željezare nastavljaju štrajk glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina radnika i sindikalnih povjerenika Željezare Split danas je nastavila jučer započet štrajk glađu, izražavajući nezadovoljstvo nerješavanjem teškoća u tom poduzeću, u kojem je više od 400 radnika godinu dana bez posla.

'U noći s petka na subotu štrajkaše glađu u sjedištu splitske Željezare posjetili su predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva Ruđer Friganović. Mi smo im rekli da ovaj puta nećemo odustati od štrajka sve dok se ne riješi problem Željezare', izjavio je danas Hini sindikalni povjerenik u Željezari Split Tonči Mužić. Dodao je kako glađu štrajka 12 radnika i sindikalnih povjerenika Željezare Split.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radnici očajni Splitska željezara: Spriječili odvoz žice, počeli štrajk glađu Slika nije dostupna Odluka donesena na sastanku Radnici željezare prekinuli štrajk glađu

>> Splitska željezara: Spriječili odvoz žice, počeli štrajk glađu

Po Mužićevim riječima jučer, kada je skupina radnika i sindikalnih povjerenika počela štrajk, bila je točno godišnjica od prestanka rada u Željezari Split. Dodao je kako je u proteklih godinu dana dio radnika splitske Željezare više puta započinjao štrajk glađu, koji je prekidan kad im je iz Fonda za privatizaciju i Vlade obećano prevladavanje poteškoća u Željezari. 'Ali, nakon tih obećanja stanje se u Željezari u proteklih godinu dana nije popravilo', kazao je Mužić. 'Ovaj put nećemo vjerovati nikakvim obećanjima i ići ćemo sa štrajkom glađu sve dok se ne pokrene proizvodnja i ne pronađe novi strateški kupac splitske Željezare umjesto poljskog Zlomrexa', dodao je.

Mužić je rekao i kako danas nitko od štrjakaša nema zdravstvenih poteškoća. 'U kontaktu smo s medicinskom službom i u slučaju potrebe one će žurno intervenirati', napomenuo je. Poljska kompanija Zlomrex postala je većinski vlasnik splitske Željezare 2007. godine. Radnici splitske Željezuare uporno traže raskid kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom tvrdeći da ta kompanija ne ispunjava svoje ugovorne obveze te da je zbog toga prije godinu dana zaustavljena proizvodnja u splitskoj Željezari, a radnici dovedeni na rub egzistencije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene