Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Vlade bez reakcija

Dio radnika Borova ipak dobio plaće, no 250 ih još čeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je najavljeno kako 670 radnika tvornice Borovo ovaj mjesec neće dobiti plaću - dijelu radnika u petak je plaća ipak sjela.

No njih oko 250 još uvijek čeka. Iako je Uprava spominjala rok do Velikog petka, plaća za veljaču sjela je na kraju mjeseca. Iz Uprave poručuju da će ostatak isplata ovisiti o realizaciji kredita HBOR-a. Iz Vlade su i dalje bez konkretnih reakcija. 

Pročitajte i ovo Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?'' Joško Franić GOST DNEVNIKA NOVE TV Je li ovo kraj Brodosplita i što je s brodovima koje je naručila država? "Onaj tko je dogovarao gradnju neka i pita"

Kristina Mihaljević, povjerenica Sindikata kožne obuće, traži objašnjenja: "Nama prvenstveno nije jasno otkuda su se odjednom pojavili novci, bilo bi lijepo da se ponovno izađe pred ljude i objasni." Trenutno oko 250 radnika u trgovinama diljem Hrvatske nije još uvijek dobilo plaće. Ne znaju hoće li i plaća za ožujak kasniti ili će u travnju dobiti dvije.

"Ako se dvije plaće isplate u istom mjesecu, znači druga plaća se oporezuje, što prosječno iznosi 500 kuna po djelatniku i po toj plaći koja je minimalac 2700 kuna, znači, 500 kuna se uzima." objašnjava Đuro Babić iz Sindikata trgovine.

Iz Uprave poručuju da će i ostale plaće pokušati isplatiti što prije. Dinamika isplate preostalih neisplaćenih plaća ovisi o realizaciji kredita HBOR-a, no Uprava i dalje čini sve moguće kako bi se plaća za mjesec veljaču isplatila svim radnicima što je ranije moguće, neovisno o procesu odobrenja kredita HBOR-a. Za kredit im država navodno ne daje jamstvo, a radnici tvrtke koja je u državnom vlasništvu upravo od nje očekuju pomoć.

Jelena Rašić, povjerenica Sindikata gumene obuće tvrdi: "Ako nam država normalno pomogne i stane uz nas, onda sljedeći mjesec već ne bi bila u takvim problemima, plaća bi došla na vrijeme." Dok iz Ministarstva državne imovine poručuju kako je nakon predstečajne nagodbe sve na upravi, a da Borovo treba privatizirati. Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić tvrdi da želje za dugoročnim rješenjem nema. "Stvarno bi bilo tragično uz sve ove tektonske poremećaje, vidimo Vupik je kod nas, PIK Vinkovci - dijelovi Agrokora, sve bi to mogao biti izrazito težak udarac našem budućem razvoju." kaže Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva (Most).

I dok od države konkretne pomoći nema, vukovarski Caritas od ponedjeljka će najpotrebitijim radnicima dijeliti higijenske potrepštine i hranu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene