Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez plaće tri mjeseca

Radnici Tvornice '3. maj' idu u štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici TIBO-a nisu dobili plaće od prosinca.

Radnici Tvornice industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) počinju u srijedu štrajk kojim traže plaće za prosinac i siječanj te informacije o tijeku privatizacije društva, najavili su u utorak predstavnici metalskog sindikata, koji za nevolje u tvrtki prozivaju državu kao vlasnika.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

Radnici nisu dobili plaće od prosinca, a samo nenaplaćene tražbine od brodogradilišta bile bi dovoljne da se isplate dvije plaće, rekli su sindikalni predstavnici na konferenciji za novinare održanoj na ulazu u tvornicu u Matuljima iznad Opatije. Pitali su i gdje je nestala većina novca koji je ta tvornica dobila za pripremu privatizacije o kojoj, tvrde, nemaju informacije.

Nenaplaćene tražbine od brodogradilišta i drugih tvrtaka u Hrvatskoj su oko 5,5 milijuna kuna, no u neuspjelom postupku mirenja s upravom te tvornice sindikatu je poručeno da je uprava iscrpila sve mogućnosti naplate tih tražbina te da je jedina mogućnost da se uključi Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo gospodarstva, rekli su predstavnici sindikata.

Tvornica industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO), uz Tvornicu motora i dizalica (MiD), izdvojena je iz Brodograđevine industrije "3. maj" u postupku privatizacije i država je preuzela upravljanje nad njima.

VIDEO Svaki dan vlastitu djecu mole za kruh

Sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željko Bilić rekao je kako, osim dviju plaća, traže informacije o stanju društva s obzirom na to da je, kako je dodao, dosadašnji postupak proveden "šlampavo te se tvrtka nalazi u međuprostoru".

TIBO ima ugovorene poslove za ovu i sljedeću godinu vrijedne 13 milijuna kuna, i to uglavnom za domaća brodogradilišta. No, tvornica nema materijala za proizvodnju pa je izgledno da se ugovoreno neće moći isporučiti u rokovima i može se očekivati pokretanje sudskih sporova, rekao je. Postavlja se pitanje odgovornosti vlasnika, a to je Vladin Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), to jest država, poručio je Bilić.

Bilić je istaknuo da je tvornica dobila 25 milijuna kuna za sanaciju i pripremu privatizacije, da je od toga potrošeno samo oko 10 posto za isplatu otpremnina, a ostalo je nestalo a da se ne zna za što je potrošeno. Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za "3. maj" Juraj Šoljić najavio je moguće pokretanje tužbi protiv odgovornih za nestanak tog novca. Zasad prikupljamo informacije o tom slučaju, rekao je.

Šoljić je istaknuo da je država zaboravila na 85 zaposlenih u toj tvornici i njihove obitelji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene