Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovački sud je neumoljiv

Radnici Salonita dobivaju otkaze, a posla ima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ima posla koji bi mogli raditi i za taj posao biti plaćeni radnici vranjičkog Salonita dobili su otkaze. Trgovački sud u Splitu koji vodi stečajni postupak je neumoljiv.

Prosvjed pred trgovačkim sudom, pa zauzimanje vranjičke tvornice. 140 radnika Salonita očajno je, kažu ne preostaje im ništa drugo, jer samo žele raditi i primiti plaću. 'Tu sam jedno 35 godina, obolio sam od 1994. godine od azbestoze, radio sam jedno vrime u proizvodnji, poslije u kancelariji i sad odjednom na ulicu. To je strašno', rekao nam je Ćiro Matković, jedan od radnika. A posla ima jer treba izvršiti sanaciju i dekontaminaciju prostora tvornice. Novac za plaće za obavljanje tog posla je osiguran odlukom Vlade, tvrdi direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, koji ih je danas posjetio. Mladineo smatra da je odlukom Trgovačkog suda, da se radnicima ne produlje ugovori o radu, izigran i Fond.

Pročitajte i ovo Božić dočekali u kontejneru - 2 Posljedice potresa još su tu Oni su Božić dočekali bez krova nad glavom: ''Kada u 10 sekundi u nedjeljno jutro izgubiš sve, onda shvatiš da su neke druge stvari bitne'' Slika nije dostupna "Ukinimo birokraciju 19. stoljeća" Performans o birokraciji u Hrvatskoj: "'Fali ti jedan papir' jedna je od najiritantnijih rečenica koje čovjek može čuti"

'Smatram da ovo što su napravili i stečajni sudac i upravitelj je u suprotnosti s interesom stečajnih vjerovnika i ja vjerujem da će oni to shvatiti', rekao je Mladineo. No na Trgovačkom sudu odgovaraju kako je potez upravo na Mladineu i Fondu za zaštitu okoliša, jer se prije mjesec dana promijenio zakon o otpadu. 'Fond mora za buduće troškove sanacije donijeti odgovarajuću odluku. Ta odluka poslužit će za upis zakonskog prava na nekretninama stečajnog dužnika, ali će ta odluka i definirati cijeli tijek sanacije i buduće troškove sanacije', objasnio je Ivo Bakalić sa Trgovačkog suda u Splitu.

I to, napominju, poštujući Zakon o javnoj nabavi. Kažu, već postoje tri ponude i svi nude sanaciju tvornice uz angažiranje bivših zaposlenika Salonita. I dok sud i Fond različito tumače propise, 140 radnika Salonita sada je bez posla jer se čekaju procedure, odluke i ponovno nove odluke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene