Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici 'Glasa Istre' danas su krenuli u štrajk i on će trajati do ispunjenja zahtjeva sindikata, odnosno do odluke štrajkaškog odbora o njegovom prestanku, izvijestila je glavna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u 'Glasu Istre' Maša Jerin, na konferenciji za novinare održanoj u redakciji tih dnevnih novina u Puli.


Posljedica je to višemjesečnih neuspješnih pregovora sindikata s poslodavcem, koji želi uvesti šestodnevni radni tjedan, dodatno smanjiti već prepolovljene plaće te otpustiti 30-tak radnika, odnosno četvrtinu zaposlenih, kazala je.

Vezani članci Slika nije dostupna Novinari Glasa Istre spremni ponovno pregovarati s upravom Slika nije dostupna 'Medijski prostor je zatrovan političarima i financijskim moćnicima'

'Sindikat na to ne pristaje već traži da se potpiše kolektivni ugovor, koji će biti rezultat pregovora a ne naredbe poslodavca, i u kojem će biti minimum sigurnosti za nas radnike', istaknula je sindikalna povjerenica Jerin.

Dodala je kako će 'Glas Istre', bez obzira na štrajk zasposlenika, izlaziti zbog odluke sutkinje Županijskog suda u Puli Ondine Vidulin-Matijević koja je proglasila djelatnost novinarstva nužnim poslom koji se ne smije prekidati niti kada radnici štrajkom pokušavaju izboriti svoja prava. Takvu odluku sindikalna povjerenica Jerin nazvala je sramotnom, te je ocijenila da se tom sudskom odlukom o uvođenju radne obveze nastoje onemogućiti i umanjiti učinci i efekti ovog štrajka.

Prema podatcima sindikata štrajka 80-tak zaposlenika 'Glasa Istre', a 20 ih ima radnu obvezu.

Pozvali čitatelje da sutra ne kupuju Glas Istre

'Sutrašnje novine neće biti pravi 'Glas Istre'. Te novine su stvorene pod radnom obavezom a mi radnici smo taj pravi 'Glas Istre' ', kazala je na konferenciji sindikalna povjerenica Maša Jerin te je pozvala čitatelje da se solidariziraju s njima i da ne kupuju takav 'Glas Istre'.

Dodala je kako je poslodavac ovih dana predao radnicima 'Glasa Istre' dopis, u kojem stoji kako svi koji budu sudjelovali u štrajku, 'vrijeme u štrajku moraju provesti izvan poslovnih prostorija društva i ne mogu boraviti u svojoj matičnoj redakciji'.

Jerin je danas napomenula da su se jučer u redakciji 'Glasa Istre' 'pojavile nepoznate osobe, koje će najvjerojatnije raditi dok su radnici u štrajku, koji nisu radnici ove tvrtke te je sindikat o tome izvijestio Inspekciju rada.

>> Duka pozvao na solidarnost s novinarima Glasa Istre i Radija 101

Sindikalna povjerenica je za sutra najavila konferenciju za novinare na gradskoj tržnici gdje će radnici u štrajku građanima podijeliti svoje novine 'Glas štrajka'.

Ujedno je zahvalila svima koji ovih dana pružaju potporu zaposlenicima "Glasa Istre", kazavši kako su radnici 'Glasa Istre' dobili, uz ostalo, i potporu predsjednika Međunarodne federacije novinara koja podržava ovaj štrajk. (Hina)