Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radimir Čačić ne zna svoje porijeklo?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosta blizak rođak Radimira Čačića, 80-godišnji Vlado Čačić iz Cesarice tvrdi kako predsjednik HNS-a ne želi znati otkud su mu preci.

Vlado Čačić dolazi u svoje rodno selo Radlovac zajedno sa suprugom Marijom, koja je planinarima poznatija kao baka Zorka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HNS prozvao vladajuće Čačić: Vlada čini sve da ne učini ništa; Kosor: 'Lamentira da bi bio na tv' Slika nije dostupna Čačić o novom broju nezaposlenih 'Dotakli smo dno, a pojava sunca i sezonaca neće ništa promijeniti'

Dolaze krajem travnja i odlaze u listopadu u 'civilizaciju'. Uz njih samo susjed Robert Čačić dovodi ovce na ispašu u napušteno selo na tisuću metara nadmorske visine.

Vlado i Zorka imaju stado od preko stotinu ovaca i ujedno uživaju na rodnoj grudi. Svake godine za Rokovo (16. kolovoza) posjete ih¢rojni planinari koji dolaze na hodočašće do kapelice Svetog Roka na misu, a oni najprisniji donesu im kave ili koju¢ocu pića.

I nas je put nanio do napuštenog sela Radlovac, a u susretu s Vladom i Zorkom nemalo smo se iznenadili njihovom poznavanju političke situacije u Hrvatskoj koju
ponajviše prate zbog svog rođaka Radimira Čačića.

Od njega su Cesarica i zaseok Čačići uz Jadransku magistralu očekivali barem simboličnu pomoć za rješenje barem nekih komunalnih problema, budući da su mu roditelji odatle porijeklom, a on je za graditeljstvo 'tata-mata'.

'Ma da', rekao je Vlado, 'pa on na televiziji izjavljuje podcjenjivački da je on porijeklom tamo negdje iz primorja, a kako bi nam onda mogao pomoći, kad ne želi znati otkud su mu preci'.

Škrta zemlja i nemogućnost normalnog civiliziranog života u Radlovcu do kojeg se može za tri sata pješice iz Cesarice, natjerali su preko 200 domaćinstava na bijeg u veće gradove i mjesta. 

Iako su poprilično vremešni, oni se ne predaju i dolaze s ovcama na rodno ognjište. Otkup ovaca i janjaca im vrši poznati lički tajkun Macola iz Korenice od čega preživljavaju. 

Pitanje je dokle, jer vrijeme čini svoje. A možda se i lički stratezi turizma jednog dana sjete i naprave etno selo u suradnji s ljudima porijeklom iz predivnih velebitskih sela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene