Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon dobra vijest

Putin se osobno zauzeo za rješenje problema zagađenog zraka u Sl. Brodu, evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Slavonski Brod i donijela tamošnjim građanima dobre vijesti. Rafinerija u Republici Srpskoj uskoro ne bi više trebala iz dimnjaka ispuštati otrovne plinove.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović došla je u utorak u Slavonski Brod, kako bi građanima prenijela dobre vijesti, odnosno da je Ruska federacija odlučila rješiti problem rafinerije u Republici Srpskoj, koja je uzrok zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Poginulo 139 osoba Putin o pokolju u Moskvi: "Znamo tko je počinio zločin, ali zanima nas jedna druga stvar..." Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

"Ubuduće bi se ta rafinerija trebala opskrbljivati plinom, koji bi izravno trebao stizati iz Hrvatske, tako da sporni mazut i sporna nafta uskoro, ako se provede taj sporazum, odlaze u prošlost", javlja reporterka Nove TV Marina Bešić Đukarić iz Slavonskog Broda.

Predsjednica se sastala i s brojnim udrugama i inicijativama koje su prosvjedovale oko problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, no kako Bešić Đukarić doznaje, ruskog je predsjednika Vladimira Putina tijekom susreta s Grabar Kitarović u Rusiji, najviše na taj problem senzibilizirao dokumentarac učenika iz Slavonskog Broda, u kojem se govori o tome kako je odrastati u sredini s toliko zagađenim zrakom.

Putin je izjavio kako ne želi dozvoliti da u jednom gradu poput Slavonskog Broda mlade majke s djecom doslovce ne mogu izlaziti van na ulicu zbog onečišćenog zraka, ističe Bešić Đukarić.

"Dakle, ono što jest iznimno bitno jest da je Ruska federacija u potpunosti posvećena tome da se problem riješi i rafinerija u Brodu s bosanske strane će napraviti modernizaciju odnosno prebacivanje na korištenje plina, a uskoro će biti potpisan protokol između resornih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Danas smo od našeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike čuli da bi to moglo biti negdje oko 31. listopada. Dakle, u svakom slučaju, kroz nekoliko dana i onda će se krenuti u realizaciju projekta", poručila je Grabar Kitarović.

Vlasnik Croduxa, tvrtke koja će rafineriju opskrbljivati plinom izravno iz Hrvatske, prve je radove najavio za početak slijedeće godine. Ti radovi trebali bi trajati oko šest mjeseci, tako da bi rafinerija mogla početi raditi na plin od jeseni 2018. godine. Naravno, i sama rafinerija treba u tom vremenu proći modernizaciju i prilagodbu na novi energent.

Za građane Slavonskog Broda to bi značilo da u budućnosti imaju od 80 do 90 posto manje onečišćen zrak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene