Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Novi politički smjer između Hrvatske i Rusije treba graditi od početka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović u Dnevniku se javila uživo iz Moskve te analizirala službeni bilateralni susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Novi politički smjer između Hrvatske i Rusije se treba početi graditi od početka, a prvo treba ispuniti ono što je dogovoreno na bilateralnom susretu predsjednice Grabar Kitarović i Vladimira Putina", izvijestila je Petrović.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Kazala je kako je predsjednica obećala Putinu da će omekšati poljoprivrednu politiku Hrvatske prema Ruskoj Federaciji i da će omogućiti hrvatskim poljoprivrednicima da lakše izvoze na rusko tržište.

"Ono je prije sankcija i ulaska Hrvatske u EU bilo ogromno tržište koje je gutalo hrvatske poljoprivredne proizvode. Dogovoreno je i da će se ministarstva vanjskih poslova Hrvatske i Rusije na tjednoj ili čak dnevnoj bazi čuti i koordinirati oko pitanja BiH. Ruska Federacija podržava koncept BiH kao države triju konstitutivnih naroda s Hrvatima kao ravnopravnim narodom", kaže Petrović.

Podsjetila je i kako su odnose Hrvatske i Ruske Federacije narušile izjave premijera Plenkovića o aneksiji Krima.

"Predsjednica tvrdi da su njezin i stav premijera usklađeni. Ionako loši odnosi Hrvatske i Ruske federacije postali su još gori nakon što je premijer u Kijevu izjavio da je Krim protupravno anektiran. Predsjednica je ovdje rekla da je stav Hrvatske sporazum iz Minska. Taj dio je ostao nejasan obzirom da se pokrajina Dombas već mirno reanektira natrag u Ukrajinu i to po obrascu mirne reintegracije koja je provedena u Hrvatskoj.
Dobro je da su službene politike uspostavile kontakt jer kad ih nema onda na snagu stupaju one neslužbene, onda na snagu stupaju lobisti, čudne veze i sumnjivi novac pa nam se dogodi afera Agrokor. Svaka odgovorna politika bi u ovom slučaju to svela isključivo u aferu pravosuđa", kazala je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene