Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvješće kojim Vlada pokušava uvjeriti Bruxelles da smo napravili sve iz poglavlja Pravosuđe i dalje potresa političku scenu. Vlada je poslala stotinjak stranica Europi.


68 je objavila u Hrvatskoj, a tridesetak s detaljima izvješća glavnog državnog odvjetnika skriveno je od domaće javnosti. Ratni zločini, stanarska prava, povrat izbjeglica tek su manji dio tog izvješća više se odnosi na korupcijske afere. S obzirom na to da su u Hrvatskoj istrage tajne, a ne zna se koliko se u detalje išlo u izvješću, oporba i nevladine udruge otvaraju pitanje, je li izvješćem Vlada prekršila zakon.

Vezani članci Slika nije dostupna Kajin HDZ-ovom Josipu Boriću: Zar niste vi član zločinačke organizacije? Slika nije dostupna Izvještaj za Hrvatsku bit će pozitivan

'Odrekli su se Sanadera ali ne i njegova djela, on je bio vazal, kao i gospođa Kosor, vazal Europe, a bahati spahija kod kuće', smatra Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

'Sigurno nema ništa u izvješću što bi moglo biti protuzakonito u hrvatskoj državno odvjetništvo zna zakone, a ni europska unija ne bi inzistirala na takvim detaljima', ističe HNS-ova Vesna Pusić.

'Zabrinjavajući nam je faktor tih 30-ak stranica, koje su očito nestale u prijevodu', kaže Jelena Berković iz GONG-a. U 'nestalih' neobjavljenih tridesetak stranica je izvješće glavnog državnog odvjetnika. Naglasak je na korupcijske afere.

Odvjetnik iz niza korupcijskih slučajeva također vjeruje u državno odvjetništvo no skrivanje izvješća ipak, kaže otvara niz pitanja. 'Mislim da ne bi grešku počinili, iako je 30 stranica puno ne vjerujem da je to samo taksativno nabrajanje postupaka postoji mogućnost da su ušli u sferu odavanja tajnosti po0dataka', kaže odvjetnik Mato Matić.

Tridesetak stranica doznajemo iz državnog odvjetništva puno je statističkih podataka i to ne samo o korupcijskim aferama. Do sada su se Briselu slala dva slična izvješća. O ni jednom se nije raspravljalo u Saboru, ali jest na nacionalnom odboru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju