Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi sastanak

Pusić i Lagumdžija u petak će pokušati riješiti pitanje Neuma i Ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska inoministrica Vesna Pusić u petak će se u Bruxellesu susresti sa svojim BH kolegom Zlatkom Lagumdžijom kako bi pokušali pronaći rješenje pitanja graničnog režima nakon ulaska RH u EU.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija razgovarat će u petak u Europskoj komisiji o pitanjima povezanim s graničnim režimom između dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Riječ je o drugom trilateralnom sastanku o istom pitanju. Prvi je održan 19. rujna prošle godine, a uz šefove diplomacija dviju zemalja sudjelovali su i europski povjerenici za proširenje Štefan Fuele, za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli, za promet Sim Kallas te za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bruxelles, imamo problem Europska komisija očekuje pogoršanje stanja na tržištu rada: Uvoz strane radne snage je neizbježan Slika nije dostupna Ustavne promjene 'Lex Perković' za 10-ak dana na dnevnom redu u Banskim dvorima

>> Lagumdžija uvjeren da će rješenje za Neum biti pronađeno do ljeta

Europska komisija je u priopćenju nakon sastanka u rujnu navela da će se izraditi predstudija izvodljivosti, koju će financirati EU kako bi se procijenile razne opcije, uključujući zatvoreni cestovni koridor, trajekt i most kako bi se osigurala pouzdana i održiva veza između dubrovačkog područja s ostalim dijelom Hrvatske. Komisija je primila na znanje različite interese Hrvatske i BiH u području Ploča i Neuma i istaknula važnost da se osigura poštovanje europske pravne stečevine na vanjskim granicama EU, navedeno je u priopćenju.

Nakon toga, 19. prosinca održan je sastanak na tehničkoj razini kako bi se pripremio sastanak na ministarskoj razini. Za pitanje prolaska robe kroz neumski koridor i od granice s BiH do luke Ploče rješenje se traži na dvije različite pravne osnove.

Prolaz iz jednog dijela Hrvatske u drugi preko teritorija BiH reguliran je hrvatskim pristupnim ugovorom. U pristupnom ugovoru definirano je izuzeće u odnosu na europsku pravnu stečevinu, prema kojem se roba biljnog i životinjskog podrijetla prevozi u zapečaćenim kamionima. Pečati se kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli i u oba slučaj ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici, koji su istodobno i europski. Izuzeće se sastoji u tome što se u slučajevima kada je plomba neoštećena, smatra da roba nije ni napustila terirorij EU.

S druge strane, prolaz roba iz BiH do luke Ploče i dalje u treće zemlje uredit će se regulativom Europske komisije. Doznaje se da Europska komisija priprema regulativu po modelu kojim je uređen prijevoz robe iz Rusije do ruske enklave Kalinjingrad, koja je izravno graniči s Litvom i Poljskom.

Ovdje je riječ samo o prijevozu robe iz BiH do luke Ploče i dalje u treće zemlje: za prijevoz roba iz Ploča prema Bosni i Hercegovini ne treba regulativa jer sve što može ući u EU, može ući i u Bosnu i Hercegovinu, dok sve iz BiH ne može ući na teritorij Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene