Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dao je predstavnicima hrvatske Vlade i oporbe jamstva da će arbitri za rješavanje graničnog spora sa Slovenijom biti neovisni, nepristrani i kompetentni te da će Hrvatska i Slovenija pri sastavljanju popisa arbitara biti konzultirane, kazala je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji Vesna Pusić.


Predstavnici Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović dobili su od predsjednika Europske Komisije Josea Manuela Barrose jamstva da će se 'pri sastavljanju popisa s kojeg će se birati arbitri koristiti jasni kriteriji o njihovoj neovisnosti, nepristranosti i kompetentnosti (...) te da će se pritom konzultirati i hrvatsku i slovensku stranu', kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon zajedničkog sastanka Nacionalnog odbora i Odbora za europske integracije posvećenog tom pitanju. Hrvatska i Slovenija s tog će popisa, objasnila je, konsenzusom birati predsjednika arbitražnog suda i dva njegova člana a, ako se ne budu mogle dogovoriti, arbitre će s tog popisa imenovati predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Pusić: Nacionalni odbor na tragu je formiranja konsenzusa

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom Slika nije dostupna Slovenski parlament odlučuje o arbitražnom sporazumu

Popis pripremaju predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Po sporazumu, Hrvatska i Slovenija imenovat će još po jednog člana arbitražnog suda. Arbitražni će sud imati ukupno petero arbitara. Nacionalni odbor konačno će mišljenje o tom pitanju donijeti u četvrtak, prije rasprave u Saboru o ratifikaciji Sporazuma, jer stranačke konzultacije još traju, kazala je Pusić. 'Nacionalni odbor na tragu je formiranja konsenzusa i o ovoj temi, no potrebne su još konzultacije po stranačkim klubovima pa smo usvajanje konačnog mišljenja odgodili do četvrtka', kazala je.

>> SDP je još suzdržan što se tiče sporazuma

>> Pahorovoj vladi više ocjene javnosti zbog arbitražnog sporazuma

Referendum ništa ne mijenja

Rasprava o ratifikaciji arbitražnog sporazuma u Saboru, po njezinu mišljenju, mogla bi se održati u petak ili idući tjedan. 'Postoji mogućnost da se održi u petak, a ako ne onda idući tjedan', kazala je Pusić. Pusić vjeruje da će arbitražni sporazum biti ratificiran potrebnom dvotrećinskom većinom zastupnika. 'Mislim da smo na dobrom putu da ratificiramo sporazum', kazala je. Upitana što misli o zahtjevima za raspisivanjem referenduma o arbitražnom sporazumu, Pusić je istaknula da mogući referendum ništa ne mijenja u temeljnoj činjenici da su hrvatski pregovori deblokirani i da se više ne mogu blokirati temeljem prigovora o granici. (Hina)