Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje ocjene javnosti

Pahorovoj vladi više ocjene javnosti zbog arbitražnog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada premijera Boruta Pahora, kojega je radikalna oporba najprije proglasila 'izdajicom' zbog potpisivanja sporazuma o arbitraži, po najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja u zadnje je vrijeme popravila ugled u javnosti upravo zbog Pahorove odlučnosti da taj sporazum brani, tvrde u ponedjeljak slovenski mediji.

Po ispitivanju koje je potkraj prošlog tjedna provelo, a u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo', srednja ocjena vlade (u rasponu od 1 do 5) popravila se s 2,60 u listopadu na sadašnjih 2,76 posto, a porasla je i ocjena parlamenta koji je na sjednici odbora za vanjsku politiku podupro Pahorovu odluku da potpiše arbitražni sporazum. 'Pahor je potpisivanjem i ustrajanjem u tvrdnji da je sporazum za Sloveniju dobar pokazao odlučnost, a to je osobina koju slovenska javnost jako cijeni', komentira rezultat istraživanja 'Delo' u svom tjednom političkom dodatku 'Mag'. 'Arbitražni sporazum nije samo pokusni kamen za predsjednika vlade i njegovu koaliciju nego će biti i ispit mudrosti i zrelosti slovenske javnosti i politike', navodi se u komentaru u vezi s početkom javne rasprave o arbitražnom sporazumu, koju je najavio Pahor. Slovenski premijer ne isključuje ni to da bi Slovenci o sporazumu, bude li to zahtijevala oporba, mogli reći svoje mišljenje i na referendumu prije nego bude ratificiran u parlamentu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu? Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču"

'Kriv je Kardelj'

Slovenski mediji ističu da, po nekim ispitivanjima, sporazum podupiru i obični ljudi koji su 'siti' stalnih političkih manipulacija zbog granice. Osvrnuvši se na tvrdnje kako je granica u Istri za Sloveniju 'povijesno nepravedna' i da je za to kriv bivši komunistički čelnik Edvard Kardelj koji je, po tezama slovenske desnice, 'prokockao priliku' da granica ne bude na Dragonji nego na Mirni, komentator Miha Naglič piše u svom komentaru na internetskim stranicama 'Siol.neta' da to, kad Hrvatska uđe u EU, neće ni biti važno. 'Kardelj je vjerojatno razmišljao da nije važno gdje je granica između Slovenije i Hrvatske kad su i jedna i druga u Jugoslaviji. Tako će biti i kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Moći ćemo se voziti preko granice bez nadzora, a oni koji to mogu moći će u Hrvatskoj kupovati nekretnine. To je realna mogućnost i je li zbog toga bilo potrebno toliko prijepora i svađa zbog granice svih ovih 18 godina', navodi u svom osvrtu Siolov kolumnist. Naglič dodaje da Slovenci zato trebaju poduprijeti arbitražni sporazum ako i dođe na referendum. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene