Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje

Pupovac objasnio kada će otići na obljetnicu Oluje u Knin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio sam u Vukovaru i kad su me pitali hoću li ići u Knin rekao sam da u Vukovar uvijek, a u Knin samo onog momenta kada budemo istinski slavili mir, rekao je Pupovac.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je u petak da su se u sklopu niza aktivnosti koje SNV i Documenta organiziraju povodom sjećanja na sve nestale i ubijene tijekom i nakon akcije "Oluja" odlučili komemorirati i hrvatske i srpske žrtve jer sukobljene i suprostavljene politike sjećanja samo produbljuju i produžuju rat i stvaraju stanje svijesti u kojem se ne možemo pošteno, moralno i ljudski odnositi prema stradanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mia Negovetić ZBOG NJE SMO PUSTILI SUZU 'Ne želim karijeru, pjevanje mi je samo hobi' Slika nije dostupna 20. godina nakon Oluje Gotovina u Kninu: Ponosan sam i sretan

"Dosadašnjih osam godina smo se u svojim izjavama sjećanja sjećali svih žrtava - i Hrvata i Srba. Ove godine smo odlučili da komemoriramo sve žrtve - i hrvatske iz '91. i '92. i kasnije, ubijene od strane pripadnika krajiških snaga ili civila na tom području; i srpske žrtve, bilo iz "Bljeska", bilo iz "Oluje". Odlučili smo tako jer su to za nas žrtve jednog naroda, našeg hrvatskog i našeg srpskog naroda. Odlučili smo da to učinimo zbog toga što sukobljene i suprostavljene politike sjećanja samo produbljuju i produžuju rat i stvaraju stanje svijesti u kojem se ne možemo pošteno, moralno i ljudski odnosti prema stradanjima kroz koja smo prošli", rekao je Pupovac nakon konferencije za novinare na kojoj je predstavljen interaktivni narativ 'Oluja u Haagu'.

Ovo je Gotovinin odgovor na pitanje gdje će slaviti Oluju

Cilj tih aktivnosti je, kako je rekao, stvoriti pretpostavke da u Hrvatskoj počne suočavanje s posljedicama, demografskim gubicima i ljudskim stradanjima i "u krajnjoj liniji s političkim posljedicama za hrvatske političke, nacionalne i demokratske vrijednosti".

'Kad budemo slavili mir'

Upitan hoće li otići na obljetnicu "Oluje" u Knin, rekao je da će to napraviti onog momenta kada budemo istinski slavili mir, mir za sve građane u Hrvatskoj i mir za odnose između naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

"Bio sam u Vukovaru i kad su me pitali hoću li ići u Knin rekao sam da u Vukovar uvijek, a u Knin samo onog momenta kada budemo istinski slavili mir, mir za sve građane u Hrvatskoj, mir za odnose između naroda na prostoru bivše Jugoslavije, kada se budemo suočili s činjenicama, strašnim posljedicama koje je rat ostavio i u Kninu i na tom širokom prostoru Hrvatske. Zasad ne vidim da ima interesa oko toga, zasad vidim da se u Hrvatskoj samo takmiče tko će vjerodostojnije obilježiti "Oluju", a ne tko će se iskrenije suočiti s njenim posljedicama", ustvrdio je.

Izrazio je uvjerenje da njegov dolazak u Knin u ovom okolnostima ne bi ništa promijenio, a budućnost je, kaže, otvorena za izgradnju drugačijeg pristupa.

Istaknuo je da neće pozvati ni premijera Zorana Milanovića niti bilo koga druga od visokih predstavnika vlasti ili političkih stranaka u Hrvatskoj na komemoraciju žrtava u Vrginmost (gdje SNV organizira komemoraciju u spomen na ubijene i nestale u i nakon Oluje) "jer nije realno da se bilo tko od njih odazove".

"Nitko od njih u ovom trenutku nema perspektivu koju je potrebno stvoriti", ustvrdio je predsjednik SNV-a.

Na upit kakve su promjene potrebne među političkim elitama da se datumi poput "Oluje" prestanu instrumentalizirati, Pupovac je rekao da je potrebno odgovorno suočavanje s činjenicom što se dogodilo i što se proizvodi ovakvim politikama sjećanja kod mladih ljudi.

"Potrebno je da počnemo mijenjati politike sjećanja. U protivnom ćemo imati sjećanje za rat, a ne sjećanje za mir", poručio je.

Naglasio je da u proteklim godinama niti jedan njihov skup, bilo da je riječ o žrtvama iz Drugog svjetskog rata, antifašističkoj borbi ili o žrtvama u ratu od 1991. do 1995. nije bio bez onih koji ometaju.

"To je nažalost naše stanje i još jedan pokazatelj nespretnosti na istinski odnos prema žrtavama ili nespremnosti na istinsko izmirenje i priznavanje ratnih strahota", ustvrdio je.

Tradicionalno će se čitati Izjava sjećanja

Srpsko narodno vijeće i Documenta organiziraju komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale u toku i nakon akcije Oluja, u nedjelju, 2. kolovoza, u selu Pješčanica (Općina Vrginmost) ispred Crkve sv. Ilije. Organizatori će tamo na mjesnom groblju u obližnjoj Gornjoj Čemernici položiti cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika Skupštine općine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za suživot Hrvata i Srba.

U ponedjeljak, 3. kolovoza u vijećima srpske nacionalne manjine tradicionalno će se čitati Izjava sjećanja kojom lokalna vijeća odaju spomen svim žrtvama rata.

Na samu godišnjicu "Oluje", u srijedu, 5. kolovoza u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci održat će se javni razgovor "Drugi rat", u režiji Olivera Frljića. Pet protjeranih žena, različitih nacionalnosti će kroz razgovor s moderatoricom Vesnom Janković ispričati svoja sjećanja na ratne dane.

U petak, 7. kolovoza delegacije SPC-a, SNV-a i Udruženja porodica Protiv zaborava održat će komemoraciju stradalima u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti, Bosanski Petrovac. Dan nakon iste će organizacije održati komemoraciju žrtvama u Donjem Lapcu, Dvoru i u selu Gornje Selište kraj Gline. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene