Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobre vijesti

Pune ruke posla za KBC Zagreb i KB Merkur: Znatno porastao broj transplantacija organa

Aktualno Galerija Transplantacija- 3 Transplantacija- 3 Foto: DNEVNIK.hr Transplantacija- 4 Transplantacija- 4 Foto: DNEVNIK.hr Transplantacija - 1 Transplantacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Transplantacija - 2 Galerija 1/4 >>
Pune ruke posla imali su liječnici KBC-a Zagreb i KB Merkur. U posljednja 24 sata transplantirali su pet organa. Nakon pandemijskih godina, to su vijesti koje svakako ohrabruju.

Tri donirana bubrega u rukama uigranog tima KBC-a Zagreba donijela su tri šanse za novi život.

"Moram priznati, uslijed ove COVID pandemije dugo smo čekali na ovaj događaj. Ipak, nešto manji broj transplantacija bilo je prošle i pretprošle godine. Tri bubrega u jednom danu je lijep događaj", rekao je za Dnevnik Nove TV Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb:

U samo 24 sata imali su pune ruke posla.

"Za jednu transplantaciju je potrebno puno ljudi, sigurno dvadesetak ljudi je tu uključeno, a još i više kada je riječ o ovako zahtjevnom danu. Od prvog poziva do kad dobijemo završni izvještaj i papir da su transplantacije dobro završile prošlo je 30 sati", istaknula je voditeljica Centra za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb Renata Žunec.

Pročitajte i ovo Policija - Ilustracija - 3 NAPAD NA MATURANTE? Policija traga za sudionicima masovne tučnjave u Puli, gradonačelnik se ispričao Riječanima

Pročitajte i ovo Provjereno: Antonija Baričević - 1 Udovice žele znati istinu Još jedan slučaj smrti od korone na hematologiji: "Izbjegavali smo izlaske, djeca rođendane. A tamo gdje je trebao biti najsigurniji..."

Hrvatska je po broju donora po stanovniku već godinama u svjetskom vrhu.

"Valja spomenuti da smo u KBC-u Zagreb napravili 41 transplantaciju solidnih ograna. Isto tako i deset transplantacija srca, devet transplantacija jetre i tri transplantacije pluća", rekao je Kaštelan.

U Hrvatskoj je lani transplantirano najviše bubrega -124. Nakon toga slijede jetra - 104. Ponovno su zakucala 34 srca, a prvi su put transplantirana i pluća, njih devet te ukupno šest gušterača.

Gotovo polovica toga napravljena je u bolnici Merkur. Samo jučer ponuđena su im tri organa na transplantaciju.

"U zadnjih par mjeseci to je relativno rijetka pojava, za razliku od nekad kad se znalo dogoditi da imamo ponuđeno čak četiri ili pet organa u 24 sata", rekla je za Dnevnik Nove TV Matea Bogdanović Dvorščak, specijalistkinja anestezije, reanimatologije u KB Merkur. 

Statistika još nije na razini pretpandemijskih godina.

"Međutim ono što možemo vidjeti da od ukidanja mjera je nekako se ipak povećao broj transplantacija. Od 7.4. smo imali deset transplatacija jetre i sedam bubrega. Čini se da se brojke ipak počinju penjati, trend se malo popravlja", istaknula je Bogdanović Dvorščak.

Dobre su to vijesti, uz koje će Hrvatska zadržati svoj status na svjetskom transplantacijskom kartonu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene