Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zemljinoj utrobi

Pulski speleolozi istražuju skrivene dijelove ponora Krkuž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Speleološke udruge Pula duboko ispod zemlje istražuju dijelove ponora Krkuž, dubine 170 metara, gdje još nije kročila ljudska noga.

U ponor su, zajedno s članovima speleološke udruge Spelunka prvi puta zavirili još 2007. godine, javlja portal Lokalna Hrvatska.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

'Na postojećem nacrtu slovenskih speleologa iz 80-ih godina prošlog stoljeća je evidentiran samo glavni kanal. Stoga smo u listopadu prošle godine započeli s istraživanjem svih nenacrtanih i neizmjerenih dijelova ponora, odnosno ponavljamo topografski nacrt', kazao je Matej Mirkac iz Speleološke udruge Pula.

Ponor Krkuž karakterizira glavni kanal koji se spušta u skokovima. Speleolozima najviše muke zadaje meandar na sredini ponora gdje im prijeti opasnost pada u vodu. Istraživači, ali i avanturisti u ovom djelu zemljine utrobe pretežno borave po dva dana tijekom vikenda. Stoga su, da za vrijeme jednog boravka odrade što više posla, na 80-ak metara dubine uredili bivak.

Ponor Krkuž se nalazi u blizini jame u kojoj je pronađen pseudoškorpion pa su moguća i nova otkrića u životinjskom svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene