Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva danas je jednoglasno iz članstva u toj novinarskoj udruzi isključilo Ivu Pukanića, predsjednika uprave NCL Media grupe, potvrdio je predsjednik Vijeća časti HND-a Drago Hedl.


Razlog izbacivanja Pukanića iz HND-a je objavljivanje liječničke dokumentacije i povijest bolesti njegove prisilno hospitalizirane supruge, o čemu su Vijeću časti HND-a dopis poslali saborski Odbor za ljudska prava te Povjerenstvo za medije, a odluka o isključenju donesena je jednoglasno, kazao je Hedl.

Vezani članci Vili Beroš Beroš uoči prosvjeda zbog smrti Vladimira Matijanića: ''HND i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva'' HND na Markovu trgu HND uručio zahtjeve Vladi: ''Smrt Vladimira Matijanića je na duši čovjeka kojega odnedavno zovemo AP''

Dodao je kako je, osim Pukanića, zbog kršenja Kodeksa novinarske etike prijavljen i novinar tjednika "Nacional" Berislav Jelinić.

"I za njega bi odluka bila ista, ali je uvidom u evidenciju utvrđeno da je zbog neplaćanja članarine Jelinić izbrisan iz članstva", rekao je Hedl.

Predsjednik Vijeća časti HND-a također je kazao kako za sada ne može dati podrobnije obrazloženje ili komentirati ovu odluku te da će se Hrvatsko novinarsko društvo sutra oglasiti priopćenjem o tom slučaju.

Pukanić: Mogu se samo nasmijati 

Ivo Pukanić je izjavio kako mu je "ta odluka smiješna". Ocijenio je također kako u HND-u danas "vlada jednoumlje".

"Mogu se samo nasmijati na to što su oni učinili", rekao je Ivo Pukanić u telefonskoj izjavi Hini, zamoljen da prokomentira odluku Vijeća časti HND-a.

"Smatram da je to Vijeće nečasnih, a ne časnih ljudi, jer da su časni pozvali bi me da obrazložim članak", rekao je Pukanić. Dodao je kako je 26. svibnja Vijeću časti i Izvršnom odboru HND-a poslao pismo u kojem objašnjava razloge objavljivanja članka (u kojem je objavljena medicinska dokumentacija o bolesti Pukanićeve supruge).

Pukanić je danas pozvao HND da objavi to njegovo pismo (od 26. svibnja).

Nadalje je rekao kako bi ga današnja odluka Vijeća časti HND-a pogodila da je donesena do 2000. godine, kada su, kako je kazao, "HND vodili časni i trijezni ljudi".

No, po njegovim riječima, to društvo "sada vode neradnici" koji su "sramota za novinarski ceh u Hrvatskoj" te smatra kako je u HND-u "nastupilo jednoumlje".

"Država je apsolutno pod medijskim terorom ljudi koji su u vrhu HND-a", ustvrdio je Pukanić u telefonskoj izjavi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju