Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka najžešće je osudio ubojstvo direktora 'Nacionala' Ive Pukanića, ističući da je to prvo ubojstvo nekog novinara od Domovinskoga rata.


'To što se dogodilo je strašno, sve ukazuje na to da je kriminal u Hrvatskoj uzeo ogromnog maha', izjavio je večeras Duka. 

Vezani članci Bomba u središtu Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Detalji eksplozije bombe u zagrebačkom kafiću: "Bila je to poruka vlasniku" Eksplozija u Domagojevoj ulici (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Snažna eksplozija zatresla centar Zagreba, oštećena zgrada i automobili

>> Eksplodirala bomba u dvorištu Nacionala: Ubijen Ivo Pukanić

>> Svjetski mediji javljaju o ubojstvu novinara u Hrvatskoj

'To najžešće osuđujemo i zahtijevamo da policija i Vlada krenu najoštrije obračunati s kriminalom', dodao je Duka.

Večeras je u eksploziji automobila ispred sjedišta tjednika 'Nacional', prema još uvijek službeno nepotvrđenim informacijama, poginuo vlasnik 'Nacionala' Ivo Pukanić i novinar Niko Franjić.

Ivo Pukanić u krajem lipnja ove godine izbačen je iz novinarskog udruženja, zbog teksta u Nacionalu, u kojem je otkrivena medicinska dijagnoza njegove supruge. Osam godina prije, Pukanić je nagrađen kao Novinar godine. HND ga je 2004. nagradio za najbolji intervju, s Antom Gotovinom, tada haškim bjeguncem.

HND zgranut ubojstvom Ive Pukanića

Hrvatsko novinarsko društvo priopćilo je da je zgranuto zbog umorstva Ive Pukanića, novinara Nacionala i predsjednika uprave NCL grupe te marketinškog stručnjaka Nacionala Nike Franjića.

HND od Vlade zahtijeva da kriminalu i ubojicama trenutačno objavi rat, a od policije i drugih službi da hitno pronađu izvršitelje i naručitelje još jednog strašnog zločina.

'Apsolutno sam zgranut ovim što se dogodilo. HND je u više navrata upozoravao Vladu na porast nasilja u zemlji, a organizirao je ove godine i dva prosvjeda. Sada se, nažalost, beru ti užasni plodovi nasilja koje se valja hrvatskim ulicama, napose u Zagrebu', rekao je potpredsjednik HND-a Luko Brailo.

Novinarska udruga je u priopćenju izrazila sućut obiteljima i prijateljima poginulih te redakciji Nacionala.

U HND-u ističu da su zadnjih 13 godina hrvatski novinari u više navrata bili izloženi prijetnjama smrću i fizičkim napadima. Na Ivu Pukanića je već ranije ove godine pucano iz pištolja, a novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša su napadači pokušali ubiti, brutalno ga pretukavši. Napadači i naručitelji tih atentata su još uvijek nepoznati javnosti.