Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga riba po veličini

VIDEO Golema neman u Jadranskom moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golema neman dolazi nam iz našeg mora. Zove se psina golema, a bliski susret s njom imao je jedan istarski ribar u Ližnjanskom zaljevu.

Psina golema dugačka je 8 metara, nije opasan, a hrani se planktonima. No, stručnjaci upozoravaju - zaštićen je i ne dirajte ga.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe

Nemalo se iznenadio istarski sportski ribolovac kada je u Ližnjanskom zaljevu ugledao veliku ribu kako pliva gotovo na površini.

Danas je tema dana u Ližnjanu uz nedjeljnu kavu bila susret morskog psa s ribarom. 'Prijatelj je lovio lignje, ja sam išao van, on me pozvao i rekao: Vidi što je to, neki pas. Ja sam došao blizu i stvarno se vidjelo da je neki morski pas', ispričao je Mario Ligović, ribolovac.

Riječ je o golemoj psini, vrsti koja od osamnaestog stoljeća živi u Jadranu.

'To je druga po veličini riba. Većinom je uz površinu otvorenih usta, hrani se planktonom, iako ima stotinjak zubi u gornjoj i donjoj vilici', kaže Vladimir Onofri, sa Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Stoga ju je istarski ribar mogao dobro snimiti. Mario ga nije uznemiravao ni tjerao i postupio je ispravno.

Otrovna riba u Jadranu - Njezin otrov je 1250 puta jači od cijanida!

Iako bezopasan - može težiti i do dvadeset tona i dosegnuti dužinu od dvanaest metara, stoga roniocima susret s takvom ribom nije ugodan.

Psina velika, stalni stanovnik Jadrana ipak - rijetko se viđa- tek nekoliko puta na godinu. Istarski je ribar imao sreće i uživao gledajući lov na planktone po samoj morskoj površini. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene