Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golema neman dolazi nam iz našeg mora. Zove se psina golema, a bliski susret s njom imao je jedan istarski ribar u Ližnjanskom zaljevu.


Psina golema dugačka je 8 metara, nije opasan, a hrani se planktonima. No, stručnjaci upozoravaju - zaštićen je i ne dirajte ga.

Vezani članci PR Riba – kako brzo i lako očistiti jednu od najzdravijih namirnica Pas (Foto: Getty Images) Psi napali dvaput u okolici Pule, jedan ugrizao ženu na ulici

Nemalo se iznenadio istarski sportski ribolovac kada je u Ližnjanskom zaljevu ugledao veliku ribu kako pliva gotovo na površini.

Danas je tema dana u Ližnjanu uz nedjeljnu kavu bila susret morskog psa s ribarom.

'Prijatelj je lovio lignje, ja sam išao van, on me pozvao i rekao: Vidi što je to, neki pas. Ja sam došao blizu i stvarno se vidjelo da je neki morski pas', ispričao je Mario Ligović, ribolovac.

Riječ je o golemoj psini, vrsti koja od osamnaestog stoljeća živi u Jadranu.

'To je druga po veličini riba. Većinom je uz površinu otvorenih usta, hrani se planktonom, iako ima stotinjak zubi u gornjoj i donjoj vilici', kaže Vladimir Onofri, sa Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Stoga ju je istarski ribar mogao dobro snimiti. Mario ga nije uznemiravao ni tjerao i postupio je ispravno.

Otrovna riba u Jadranu - Njezin otrov je 1250 puta jači od cijanida!

Iako bezopasan - može težiti i do dvadeset tona i dosegnuti dužinu od dvanaest metara, stoga roniocima susret s takvom ribom nije ugodan.

Psina velika, stalni stanovnik Jadrana ipak - rijetko se viđa- tek nekoliko puta na godinu. Istarski je ribar imao sreće i uživao gledajući lov na planktone po samoj morskoj površini. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju