Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najopasnije preplašene životinje

Psi postaju lutalice zbog neodgovornih vlasnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvoločni psi najčešće napadnu one potpuno nedužne. Upravo se to dogodilo prije nekoliko dana dvojici dječaka kraj Zaprešića. Izgrizao ih je rotvajler.

Novinar Provjerenog proveo je dan s hvatačima pasa lutalica koji na godinu, samo sa zagrebačkih ulica, maknu oko 500 zlostavljanih, gladnih i žednih pasa. Darko Ozmec hvatač je pasa lutalica. Dnevno primi dvadesetak poziva napadnutih građana. Na teren izlazi odmah jer što prije mora uloviti psa i maknuti ga s ceste prije nego što ozljedi ljude.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Ekipu čine dvojica hvatača, Darku pomaže Mario. Nakon dojave moraju otići do planinarskog doma Glavica. Dojavljeno im je da psi lutalice prate i napadaju planinare na njihovoj šumskoj stazi. Imaju svu potrebnu opremu u slučaju susreta s agresivnim psom. 'Postoji sedalin pasta što se da psu da mu umrtvi malo mišiće i smiri ga, onda mu se priđe bez problema.  U opremi se nalaze lajna kojom vodimo pse, čipo-čitač i sigurnosne rukavice, ako se pas negdje zavuče da ne možemo do njega doći, onda se stavljaju te rukavice koja pomažu u slučaju ugriza', objasnio je Darko.

'Psi grizu iz straha'

'Ovaj posao definitivno ne može raditi znači osoba koja ne voli životinje, znači prvobitno moraš gledati na osjećaje od životinje, znači trebaš paziti na njih makar je i životinja agresivna, ne mora značit da je zloćudna ili nešto takvoga, nego jednostavno psi znaju gristi iz straha', ističe Mario.  'Jednom prilikom me ugrizao pas za but, zato jer sam mu okrenuo glavu, znači vodio sam ga na lajni. No, okrenuo sam glavu i on je iskoristio priliku i ugrizo me', prisjetio se Darko.

U Zagrebačkom skloništu Dumovec koje je otvoreno u sklopu gradskog zoološkog vrta nalazi se više od 170 pasa lutalica koje je ulovila ekipa hvatača poput Darka i Marija. Godišnje ih ulove oko 500. Psi najčešće postaju lutalice zbog neodgovornih vlasnika. Ulovljene pse najprije pregleda veterinar, ako je pas agresivan prema ljudima timaritelj ga dresira, a potom im se traži udomitelj. U zadnji 9 godina niti jedan ulovljeni pas nije došao s bjesnoćom.

'Svaki pas mora proći desetotodnevnu karantenu i nakon toga ide veterinarska obrada, odnosno, svaki pas dobiva neko sredstvo protiv parazita, vanjskih i unutarnjih, i bude cijepljen protiv zaraznih bolesti, a nakon toga protiv bjesnoće', pojasnila je veterinaraka. Neželjeni pas može se donijeti i ostaviti u skloništu, ali to se plaća 500 kuna i oni će ga primiti samo ako imaju slobodnog mjesta. Ako vlasnik psa odbaci na ulicu i bude ulovljen bit će kažnjen s 15.000 kuna.

U najlošijem su stanju upravo psi koji se oduzmu neodgovornim vlasnicima. Pothranjeni, zlostavljani, nikada nisu bili kod veterinara. Takvi psi su agresivni i prema ljudima i prema drugim psima. 'Rokyiju je trebalo 6 mjeseci da se nauči na normaln kontakt s ljudima i prema durgim psima, bio je vrlo agresiva. U programu socijalizacije pokušavamo ga naučit da na druge pse ne reagira', ispričala je djelatnica zagrebačkog skloništa za pse.

Rokija je vlasnik zatvorio u kutiju bez hrane i vode. Pitanje je dana kada će se dogoditi da takvi psi pobjegnu vlasniku prije nego što ih spase ekipe hvatača. Na ulici, gladni, žedni i nervozni u svakom trenutku mogu napasti dijete koje se s njim želi igrati. Takve pse treba maknuti s ceste, ali prije svega, prijaviti i kazniti njihove vlasnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene