Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POČELA ŠKOLA

PRVO ZVONO ZA ŠKOLARCE U školske klupe sjeli su i mali azilanti, svi odlikaši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Razlika je samo u jeziku. Izvrsno smo prihvaćeni, imali smo lijepu dobrodošlicu, nismo se osjećali kao stranci", kazala nam je Nabaa iz Iraka.

Počelo je drugo polugodište. Dio učenika na nastavu je krenuo već u četvrtak, a svim ostalima školsko je zvono zazvonilo u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu Ilustracija Zanimljivi podaci Učenici iz Hrvatske ostvarili veliki uspjeh na međunarodnom ispitu: "Tvrdi se da toga nema dovoljno, a sad smo ispred Norveške, Italije, Francuske...''

Posebno su mu se veselili mališani kraj Slavonskog Broda, koji su useljenje u novu školu čekali godinama. Ali i djeca tražitelja azila - koji će gradivo učiti na hrvatskom jeziku. Novu su školu mališani iz Podcrkavlja kraj Slavonskog Broda čekali više od pet godina. Naime, zbog građevinskih zavrzlama izgrađena škola pet je godina zjapila prazna. A oni su učili - u derutnoj zgradi.

Jedna je učenica kazala da su stalno padali, nisu mogli ni normalno hodati, a i vrata su stalno škripila i nisu se mogla otvoriti. "Čuli smo svi to prvo zvono. Vrijedi se boriti, jedino za što se borimo i živimo naša su djeca", kazao je jedan roditelj.

Prvo zvono u Hrvatskoj čulo je i 28-ero djece tražitelja azila. Aliju je drago, kaže, što mu je školska torba u Hrvatskoj lakša nego što je bila u Iraku. Na hrvatskom je jučer pisala i Nabaa. Umjesto u školskim klupama u Bagdadu, peticama se sada nada u školi u zagrebačkim Dugavama. "Razlika je samo u jeziku. Izvrsno smo prihvaćeni, imali smo lijepu dobrodošlicu, nismo se osjećali kao stranci", kazala nam je Nabaa. Neki njihovi vršnjaci nastavu na hrvatskom slušaju još od jeseni.

"Malo im je problem zamljopis i povijesti, ali ostalo su dobro pohvatali i morat ću ih pohvaliti, svi su odlikaši!", kaže Mirela iz Crvenog križa.

U školskim klupama opet je pola milijuna učenika. No za neke, zbog različitih odluka iz Ministarstva obrazovanja, nastava je počela već u četvrtak. Sedmašica Nika kazala nam je da je znala kad treba ići u školu, ali da se njena mama zabrinula zašto nije išla u četvrtak i petak. A neki su školu jedva dočekali. Jer odmarali su tri tjedna. Bit će bolje - kažu stručnjaci. Prvi dan povratka ponekad je najteži.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene