Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 dana Vlade

'Ako je netko mislio da ćemo u mjesec dana ispuniti naša obećanja, to smo mogli jedino diktaturom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvih mjesec dana Vlade Tihomira Oreškovića obilježilo je otezanje u kadroviranju te smjena ministra branitelja - novog još nema. Iza njih su četiri sjednice Vlade i samo tri zakonska prijedloga.

I dok ih oporba kritizira, vladajući poručuju - proračun će pokazati u kojem smjeru ide ova Vlada. "Stay calm, and govern on", poručio je premijer Tihomir Orešković sa sjednice Vlade nedavno. No nije bilo mira. U prvih pet dana zbog afere s lažnom adresom smjenjen je ministar branitelja. Novi ministar još nije odabran.

Pročitajte i ovo Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi" Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro"

Tražila se smjena i ministra kulture Hasanbegovića. Ogradio se od ustaštva i ostao na ministarskoj poziciji. Ministra Tomislava Panenića proganjala je afera stiropor. Uvjeravao je kako ga nije ukrao nego dao djetetu poginulog branitelja. Ozbiljna rasprava vodila se i oko tajnih službi. Predsjednica je stavila potpis na razrješenje Dragana Lozančića - premijerova odluka još se čeka.

Svi čekaju novi proračun

No bez obzira na sve, kažu, punom parom radi se na proračunu. Predstavit će ga 10. ožujka i pokazat će u kojem smjeru Vlada ide.

"Mislimo da je kod ove vlade za razliku od prošle sve jasno i transparentno. Ne radi se ništa ispod žita. I onda se mnoge stvari čine sporije. Međutim kad komparirate prethodnu i ovu vladu prethodna je imala sto dana ova vlada nema. I ne zaboravimo koliko je prethodna vlada zakonskih prijedloga predložila i onda ih nakon mjesec ili dva mijenjala", naglašava Ivan Šuker (HDZ).

Oreškovićeva vs. Milanovićeva Vlada

Ako usporedimo Oreškovićevu vladu s Milanovićevom na prve četiri sjednice, Oreškovićeva Vlada obradila je 28 točaka. Od toga - tri zakonska prijedloga - o upravljanju i raspolaganju imovinom u državnom vlasništvu, o strateškim investicijskim projektima, o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Od toga je u saboru izglasan samo prvi.

Promijenili su uredbu o štićenim osobama tako da su zaštitu dobili i potpredsjednici Vlade i njihove obitelji. Zakonski prijedlog MOST-a poslan iz Sabora o smanjenju dužnosničkih plaća i ukidanje modela 6+6 - nije prošao!

Milanovićeva Vlada obradila je 40 točaka. Od toga 18 zakonskih prijedloga. Većina uredbi sa zakonskom snagom. Neki od zakona izglasani u saboru bili su: ukidanje javnih ovršitelja, ukidanje povlaštenih mirovina državnim dužnosnicima, vraćanje naknada teleoperaterima.

Pola godine nakon pod pritiskom europske komisije naknadu su ukinuli. Pa ju onda opet vraćali. Najavljen je i "clean start" u državnim institucijama i tvrtkama. Ali od pompoznog skeniranja - nije bilo neke koristi!

Milanović: Vlade još nema

O vladi SDP danas nije htio. No danima kritiziraju. "Pa Vlade još nema, nema zamjenika, pomoćnika, ministri nemaju nikakvu autonomiju, moji su možda imali preveliku", kaže šef SDP-a Zoran Milanović.

Osnovano je vijeće za suradnju koje je Vladi trebalo pomoći za početak oko kadroviranja. Problemi su nastali oko usuglašavanja imena. Do danas su imenovali 1 zamjenika i 51 pomoćnika. U istom periodu Milanovićeva Vlada imenovala je 19 zamjenika i 59 pomoćnika.

Grmoja pojasnio zašto obećanja nisu (još) ispunjena

"Ne mislimo o svemu isto i to se pokazalo i ovih mjesec dana i to će tako biti i dalje ali to ne znači da vlada ne može opstati. Ako je netko mislio da ćemo mi u mjesec dana ispuniti naša obećanja, to smo mogli jedino da smo uveli nekakvu diktaturu", kaže glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Evo što su i najavljeni potezi Oreškovićeve Vlade nadalje:

- Čeka ih još odabir čelnih ljudi za javne tvrtke.

- Ministar policije ukinuo je službene automobile zamjenicima i pomoćnicima.

- Ministrica uprave najavljuje akcijski plan za reformu javne uprave.

- Ministar pravosuđa najavljuje prekovremeni rad sudaca.

- Reforma školstva ide dalje.

- Nastavlja se s investicijama bivše vlade.

- Traži se 1000 eura za svako novorođenče.

Premijerov dosadašnji angažman

Premijer se susreo s gospodarstvenicima, veleposlanicima. Nadu polaže u aktivaciju državne imovine, povlačenje novca iz Europskih fondova. Orešković je posjetio Sloveniju i sudjelovao je na sastanku EU vijeća. Sutra je na gospodarskom summitu u Londonu, početkom ožujka ga čeka susret s Angelom Merkel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene