Hrvatska će na jesen upisati još manje prvašića nego prošle godine, kada ih je bilo za oko 2.000 manje nego pretprošle godine. Potvrdili su to prvi rezultati predupisa, koji su premašili i najcrnje prognoze. U nekim baranjskim školama prvašića je gotovo upola manje.

Galerija +0 Nova školska godina s još manje prvašića (Foto: Dnevnik.hr)

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana iz Belog Manastira negativne demografske trendove pokušat će zaustaviti uvođenjem dnevnog boravka.

Vezani članci Učionica, ilustracija Brzim testiranjima ukida se samoizolacija za učenike: "Nema cijene koju nećemo platiti, samo da su djeca slobodna" Arijan Verbić - 1 Omikron se među djecom sve brže širi: Riječki KBC za njih otvara poseban post COVID odjel

"Želimo uvesti dvije učionice za dnevni boravak i novu knjižnicu, zbog čega će djeca u školi moći ostati do četiri-pet popodne", rekao je Damir Mendler, ravnatelj OŠ dr. Franje Tuđmana.

Upravo je čuvanje djece jedan od najvećih problema zaposlenih roditelja. Iako se za gradnju novih vrtića nude bespovratna sredstva, u ruralnim sredinama sve je manje djece, pa se takve investicije, zbog troškova održavanja, ne isplate.

U Popovcu je 15 potencijalnih polaznika, pa se vrtić planira otvoriti u sklopu škole.

"Imamo prostor koji već nekoliko godina namijenjen za učenike predškole. Mi dajemo prostor, nadziremo rad i na neki način radimo na socijalizaciji djece", objasnila je Jadranka Sabljak, ravnateljica OŠ Popovac.

"Općina bi značajno financirala taj dio, možda čak i u potpunosti, ako će to biti moguće. Međutim, za sada ne vidimo mogućnost gradnje novog vrtića", rekao je Zoran Kontak, načelnik općine Popovac.

Mnogi roditelji priželjkuju i druge sadržaje, poput folklora za djecu. Neki zbog toga putuju u drugu općinu, a nekad je plesalo svako selo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju