Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju i smanjenje poreza

Umjesto da razvijaju poslove, poduzetnici se bore s papirima: Hoće li napokon dočekati administrativno rasterećenje?

Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Umjesto da razvijaju svoje poslove, zapošljavaju i ulažu, hrvatski poduzetnici nerijetko se bave papirima i propisima. Kako bi im olakšala poslovanje, Vlada im je u ovoj godini obećala veliko administrativno rasterećenje.

Prekomjernoj birokraciji uskoro bi trebao doći kraj. Vlada je usvojila Akcijski plan za rasterećenje gospodarstva, koji bi troškove poduzetnika, prema izračunu države, trebao smanjiti za ukupno 625,9 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Mladen Milaković Mladen Milaković Preminuo poznati dalmatinski poduzetnik

Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Smanjenje papirologije omogućit će se sustavom ePorezne. Ukidaju se različiti obrasci, turistička članarina za IT sektor, kao i naknada za općekorisnu funkciju šuma.

Pozornost je Vlada posvetila i igrama na sreću te ribolovu. Tako među mjerama za gospodarsko rasterećenje stoji ukidanje vođenja zapisnika o tijeku izvlačenja lutrijskih igara. Za međunarodno natjecanje u sportskom ribolovu više neće trebati ishoditi rješenje, a ono što ulovite za vrijeme sportskog ribolova više ne morate popisivati.

Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Plan za rasterećenje gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Ekonomski stručnjaci smatraju da se Vlada mora odlučnije pozabaviti reformama u drugim područjima.

"Od mirovinskog sustava, zdravstvenog, načina javne potrošnje. Imamo doista cijeli niz stvari na kojima trebamo poraditi. Svaka naša vlada balansira prema statusu quo, gdje mi malo nešto mijenjamo, ali nikad ne mijenjamo onoliko koliko nam je potrebno da se društvo doista rastereti. Ipak, ovo je bolje nego ništa", rekla je Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta Zagreb.

Nakon administrativnog, poduzetnici od Vlade očekuju i porezno rasterećenje. U prvom redu, uvođenje jedinstvene stope poreza na dobit od 10 posto te naplatu PDV-a poduzetnicima tek nakon što oni naplate svoje usluge.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene