Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva sjednica nakon odmora

Milanović: Stjepan Radić je važan, velik, ali i kontroverzan lik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postojeći opskrbljivači toplinskom energijom nastavit će s isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u predstojećoj sezoni grijanja.

U 10 sati počela je prva sjednica Vlade nakon ljetne stanke. Ministri su odmah usvojili dnevni red.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Govoreći o boravišnoj pristojbi ministar Lorencin rekao je kako se u tekućoj godini očekuje ubiranje 381 milijuna kuna po osnovi boravišne pristojbe. Predložio je da boravišna pristojba ostane za 2015. godinu na istoj razini, što je i usvojeno.

Vlada je danas podržala i prijedlog da se 8. kolovoza proglasi Danom sjećanja na hrvatskog političara, književnika, prevoditelja i publicista Stjepana Radića.

Prije prelaska na četvrtu točku dnevnog reda premijer je pozdravio inicijativu za spomen dan na Stjepana Radića. 'Nakon toliko godina pitanje je tko je njegov baštinik i baštinik njegove politike', rekao je premijer i nastavio.

'Paradoks je da nakon što ga je napao eksponent velikorspke politike Puniša Račić i nakon čega je umro, taj isti Puniša Račić je kaznu služio na vili na Dedinju, a iz nje su ga izvukli srbijanski partizani koji su ga likvidirali. Tko je tu čiji?', zapitao se premijer i dodao: 'Zato je Stjepan Radić u našoj kompliciranoj politici 20. stoljeća važan, velik i na neki način i kontroverzan lik'.

Ministar Mirando Mrsić govorio je o Prijedlogu odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada i rekao da je neprijavljenir ad odsta raširen, te da pokreću snažniju borbu kako bi radnici imali prava koja im pripadaju.

Šef finacija, Boris Lalovac rekao je kako proračunske zalihe za lipanj iznose 30 milijuna kuna i da je potrebno njihovo povećanje.

Već u 10.23 sati premijer je zaključio otvoreni dio sjednice.

Vlada je, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, raspravljala o prijedlogu uredbe o dopuni zakona o tržištu toplinske energije te uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2015. godinu. Uredbom bi tako Vlada regulirala da postojeći opskrbljivači toplinskom energijom nastavljaju s isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u predstojećoj sezoni grijanja.

Naime, 1. lipnja 2014. istekao je zakonski rok za sklapanje ugovora između kupaca toplinske energije i ovlaštenih predstavnika suvlasnika zgrade/građevine. No, kako je tek mali dio tih ugovora i potpisan, po nekim procjenama njih tek desetak posto pa i manje, postoji opasnost da dođe do prekida opskrbe u sezoni grijanja 2014./2015. Kako do toga ne bi došlo, Vlada treba donijeti uredbu o dopuni zakona o toplinskoj energiji čime se, kako se obrazlaže, nastavlja isporuka te postiže sigurnost, pouzdanost i kontinuiranost isporuke toplinske energije.

Kako je Vlada uspjela dobiti priznanje?

Vlada bi uredbom utvrdila i visinu boravišne pristojbe za 2015. godinu, a ta bi pristojba ostala na razini ovogodišnjih. Na dnevnom je redu i prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zaduženje Hrvatskih voda za 'Projekt zaštite od poplava' te za prihvaćanje tog projekta. Za taj bi projekt Hrvatske vode dobile suglasnost za zajam u vrijednosti od 40 milijuna eura kod Razvojne banke Vijeća Europe.

Vlada je raspravljala i o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada, izvješću o stanju i upravljanju s robnim zalihama za 2013. godinu, te o izvješću o korištenju sredstava proračunske zalihe za lipanj ove godine. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene