Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prst u anus - Josi Mraoviću ukinuta oslobađajuća presuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom je Joso Mraović bio oslobođen za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarret, a ponovno suđenje bit će pred novim sudskim vijećem.

Gospićaninu Josipu Mraoviću ponovno će se suditi za silovanje američke košarkašice Illishe Jarrett jer je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Županijskoga suda u Gospiću.

Pročitajte i ovo Denis Lingart osuđen na 13 godina zatvora Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na električnom romobilu: Pištoljem prijeto djelatnicima Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji"

Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužiteljstva te je ukinuo
prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Prvu presudu donijelo je vijeće pod predsjedanjem suca Branka Milanovića, koji je ustvrdio da guranje prsta u anus, za što je optužen Mraović, nije seksualno nasilje. U obrazloženju presude on je ustvrdio da bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Tužiteljstvo se na takvu odluku žalilo jer smatra da je sudac
pogrešno protumačio zakon, da su počinjene bitne povrede kaznenog postupka i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Vrhovni sud je ustvrdio kako je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da nasilno zavlačenje prsta u anus ne znači kazneno djelo silovanja jer nema obilježje spolne radnje izjednačene sa spolnim odnošajem.
 
Utvrdio je i da je gospićki sud u potpunosti zanemario da je Mraović takvom nasilnom radnjom imao namjeru zadovoljiti spolni nagon i pohotu te spolno iskoristiti košarkašicu, što je važno za ocjenu može li se konkretna radnja izjednačiti sa spolnim odnošajem.

Pozivajući se na svoju presudu iz 2004. Vrhovni sud je ustvrdio da je penetracija prstom u anus žrtve nasilna spolna radnja izjednačena sa spolnim odnošajem i silovanjem. Zato su vrhovni suci zaključili da Mraovićevo ponašanje, kako je opisano u optužnici, sadržava sve elemente kaznenog djela silovanja, no drugo je pitanje je li nedjelo uistinu i dokazano.

Po ocjeni Vrhovnog suda, prvostupanjski sud Mraovića je "preuranjeno" oslobodio jer nije izveo sve moguće i raspoložive dokaze. U prvome redu nije neposredno ispitao žrtvu niti ju je, po potrebi, suočio s optuženikom.

Prvostupanjskom sudu zamjera se i što je zanemario da su iskaz američke košarkašice u bitnome ili dijelom potvrdila dva svjedoka te što nije analizirao ozljede Illishe Jarrett i Mraovića konstatirane u liječničkoj svjedodžbi iako su ti dokazi izvedeni na suđenju.

Vrhovni sud utvrdio je kako je točno da nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na fizički kontakt optuženika i oštećenice, no ta je činjenica relativizirana vremenom proteklim od kritičnog događaja do uhićenja optuženika i uzimanja materijala za vještačenje. Naime, po tvrdnjama košarkašice, odjeća koja je Mraoviću oduzeta dan nakon navodnog silovanja nije ona koju je nosio kada je upao u njezinu sobu.

U ponovljenom suđenju gospićki sud trebao bi ponovno izvesti dokaze te pokrenuti da se neposredno ispitaju američka košarkašica i svjedok D.F. koji je na dan navodnog silovanja bio u društvu s Mraovićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene