Velika je tema ovih dana u Hrvatskoj kojim parovima dopustiti da udome djecu, a kojima ne. Istražili smo kakva je praksa u uređenijim državama.

Galerija


Smiju li istospolni parovi udomljavati i posvajati djecu te ima li kakvih ograničenja vezanih za to u njihovim državama, pitali smo ambasade Njemačke, Slovenije, Francuske, Velike Britanije i Irske. Evo što su nam odgovorili:

Njemačka

Vezani članci Dijete u kolicima, ilustracija (Foto: Getty) Strava u Teksasu: Zdravog sina natjerala na 13 nepotrebnih operacija, vozila ga u invalidskim kolicima, hranila na kateter... Slikovnica Moja dugina obitelj (Foto: Dnevnik.hr) Potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj: "Nešto što možete raditi kod nas morate slati van, i to državnim novcem"

Ako netko želi posvojiti dijete, prvo ga mora udomiti s ciljem posvajanja. To je razdoblje tijekom kojeg se promatra je li za dijete dobra zajednica u koju ulazi.

Posvojiti dijete može poslovno sposobna osoba starija od 25 godina, bez obzira na spol ili spolnu orijentaciju.

Također, posvojiti dijete mogu bračni parovi, neovisno o tome jesu li heteroseksualni ili homoseksualni. Homoseksualni brakovi u Njemačkoj su legalizirani 1. listopada 2017. godine.

Uvjet je za posvojenje da su bračni parovi poslovno sposobni, a ograničenje se stavlja kod dobi. Barem jedan supružnik mora imati najmanje 25 godina ako je drugi mlađi, odnosno mlađi supružnik mora imati minimalno 21 godinu, a stariji minimalno 25.

Pristanak na posvojenje moraju dati oba biološka roditelja, s tim da majka ne može dati pristanak na posvojenje najmanje osam tjedana od rođenja djeteta. Pristanak na posvojenje također mora dati i dijete ako se postupak posvojenja provodi nakon što je ono navršilo 15 godina.

Pod ovim uvjetima njemačku djecu mogu posvojiti ne samo građani Njemačke, nego i drugih država.

Udomljavanje u europskim zemljama (Dnevnik.hr)

Francuska

Istospolni parovi u Francuskoj mogu posvojiti djecu pod uvjetom da su u braku. Nakon donošenja zakona iz 2013. godine kojim se istospolnim parovima omogućilo sklapanje braka, usvajanje djece za istospolne parove odvija se prema općim pravilima o usvajanju.

Da biste posvojili dijete, morate biti stariji od 28 godina, bez obzira na to jeste li vjenčani ili ne, samac ili u paru (osim u slučaju kada dijete usvaja supružnik roditelja djeteta). Bračni parovi mogu posvojiti dijete i ako su mlađi od 28 godina, pod uvjetom da su u braku duže od dvije godine. Osoba koja je u braku može sama posvojiti dijete samo pod uvjetom pristanka bračnog druga. Posvojeno dijete mora biti najmanje 15 godina mlađe od posvojitelja, uz moguća odstupanja o kojima odlučuje sudac.

Što se tiče izvanbračnih zajednica i partnera koji su sklopili PACS (oblik životnog partnerstva u francuskom pravu), dijete može posvojiti i samo jedan partner.

U svakom slučaju, zahtjev za usvajanje djeteta podliježe socijalnim i psihološkim procjenama koje potvrđuju da uvjeti koje podnositelj zahtjeva nudi na obiteljskoj, obrazovnoj i psihološkoj razini odgovaraju potrebama i interesu djeteta. Proučava se sastav kućanstva, posebno kako ne bi došlo do destabilizacije već postojećeg obiteljskog kućanstva.

Uvjeti za dobivanje pozitivnog rješenja za posvajanje za samce isti su kao i za parove, tako da muškarac ili žena sami mogu posvojiti dijete. Ipak, obiteljska vijeća često nisu sklona povjeravanju djece samcima. Službe za socijalnu skrb za djecu pokušavaju to promijeniti.

Velika Britanija

Uvjet za udomljavanje djece u Velikoj Britaniji jest da je osoba starija od 21 godinu. Dijete mogu posvojiti: samac, bračni par, životni partneri, nevjenčani par neovisno o tome je li heteroseksualni ili homoseksualni, partner djetetova roditelja.

Udomitelji ne mogu biti osobe, odnosno par u kojem je barem jedna osoba osuđena za neki kazneni prekršaj. Prije samog udomljavanja socijalna služba procjenjuje je li potencijalni udomitelj, odnosno udomitelji, sposoban udomiti dijete.

Irska

Što se tiče udomljavanja u Irskoj nema ograničenja, osim što udomitelj mora biti stariji od 21 godinu. Nakon što socijalna služba procijeni da kućanstvo ima prikladne uvjete za udomljavanje, to će im odobriti.

Posvojiti dijete u Irskoj može bračni par, životni partner, par koji nije u braku ili životnom partnerstvu, ali živi zajedno te u posebnim okolnostima i samac s tim da svi moraju imati minimalno 21 godinu.

Poseban odbor daje procjenu o tome je li par sposoban brinuti se o udomljenom djetetu. Ako dijete ima sedam i više godina, sud ga pita slaže li se s udomljavanjem. Na dokumente o udomljavanju osim udomitelja potpisuje se i dijete.

Slovenija

Da bi udomila dijete u Sloveniji, osoba mora imati prebivalište u toj državi, biti punoljetna, imati završeno barem strukovno obrazovanje, ne smije biti lišena roditeljskih prava, ne smije biti osuđena za kazneno djelo.

Sve te kriterije mora zadovoljiti i partner s kojom osoba udomljuje dijete. Centar za socijalni rad procjenjuje je li kućanstvo prikladno za udomljavanje. U pravilniku se posebno naglašava da kriterij za odobravanje udomljavanja ne može biti bračni status niti vjersko uvjerenje, nacionalnost ili seksualna orijentacija.

Zajednički kriteriji za posvajanje djece

U ovih pet država kriteriji za udomljavanje djece u pravilu su dob osobe koja želi udomiti te njegova sposobnost da se brine za dijete. Situaciju kućanstva u koje dolazi udomljeno dijete procjenjuje socijalna služba, ali se u obzir, barem u ovih pet država, ne uzima seksualna orijentacija udomitelja.

Modrić otkrio što mu je Zidane rekao dok je Ronaldo bio čvrsto u Realu: "To nikada neću zaboraviti"

Bez odlaska u minus: Savjeti za upravljanje budžetom kućanstva