Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča Provjerenog

Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje

Aktualno Galerija Provjereno: Petrinja - 5 Provjereno: Petrinja - 5 Foto: DNEVNIK.hr Magdalena komes, gradonačelnica Petrinje Magdalena komes, gradonačelnica Petrinje Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Petrinja - 1 Provjereno: Petrinja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Petrinja - 2 Provjereno: Petrinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Provjereno: Petrinja - 3 Galerija 1/6 >>
Slomljen pa odrezan prst, opekline, odrezana dva prsta, žena koja ostala bez cijele ruke – nije to scenarij horor-filma, nego sudbina radnica u tvornici u blizini Petrinje. Priču o njima napravila je reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić.

Žena kojoj je stroj u tvornici "Palavra furnir" iz Mošćenice pokraj Petrinje smrskao gotovo cijelu ruku oporavlja se u Općoj bolnici Sisak.

"Žena je samo radila svoj posao, ono što joj se reklo, a ostat će invalid do kraja života. Ja sam se čak rasplakala jer je sitne građe i bilo mi je prestrašno pomisliti da ju je cijelu traka mogla povući", reporterki Provjerenog Barbari Majstorović Ivezić rekla je radnica u tvornici pod uvjetom da ostane anonimna.

No ona nije jedina koja je ozlijeđena tijekom rada u spomenutoj tvornici.

"Jednoj je slomljen prst i otkinut nokat, drugoj je odrezan jedan prst, trećoj su odrezana dva prsta. Jednoj su bile spaljene ruke. Nikakve zaštite na radu nije bilo, nikakvih liječničkih uvjerenja. Ničega", objasnila je jedna radnica.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijo Mijoča - 5 ''Nitko ovo ne želi raditi" Marijo je najveći farmer u svojoj županiji, a tek mu je 17: "Krvav je to posao, ali pošten. Zato sam na njega još ponosnija"

Da je sve ovo što govore radnice spomenute tvornice istina, potvrdila je i Policijska uprava sisačko-moslavačka.

"Policiji su prošle godine prijavljena četiri događaja nesreće na radu u navedenoj tvornici, u kojima su dvije osobe lakše i dvije osobe teže ozlijeđene. O svim događanjima policija je izvijestila Državni inspektorat zbog poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti", izvijestila je policija.

Vlasnik nema ni uporabnu dozvolu

S cijelom situacijom upoznati su i u Gradu Petrinji. Kažu da vlasnik tvornice nema uporabnu dozvolu.

"I nije mi jasno da se to već četiri puta dogodilo. Što su inspekcije, što je policija u vezi s tim radila?" upitala je županijska vijećnica Luce Gašpar Šako.

Provjereno: Petrinja - 5 Provjereno: Petrinja - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Na upit Provjerenog odgovorio je i Državni inspektorat: "Inspekcija rada obavila je dva inspekcijska nadzora u području zaštite. Inspekcijskim nadzorom obavljenim u 2023. godini povodom ozljede na radu utvrđeni su nedostaci u primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu te su slijedom utvrđenog činjeničnog stanja donesene dvije upravne mjere, kojima je poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku."

Pročitajte i ovo Provjereno: Zemljište u općini Tisno - 3 Tko je tu lud? Htjela prodati zemlju pa se šokirala: "Stabla su izvađena s korijenom, moj suhozid samljeven..."

Uporabne dozvole nema, ali to nije spriječilo Grad Petrinju da istoj toj tvornici, čiji je vlasnik Predrag Palavra, dodijeli potpore u iznosu od 550.000 kuna, većinom kroz subvencije za poticanje kapitalnih ulaganja.

"Jedini iznosi koji su bili dodjeljivani toj tvrtki bili su u prethodnom mandatu, u mandatu bivšeg gradonačelnika Darinka Dumbovića", ustvrdila je trenutačna gradonačelnica Magdalena Komes.

Provjereno: Petrinja - 5 Magdalena komes, gradonačelnica Petrinje Foto: DNEVNIK.hr

"Naravno da je nama u interesu da se otvaraju tvornice, da dolaze investicije, da nezaposleni ljudi dobiju priliku da rade, naročito na području Petrinje. S druge strane, želimo da svaka tvornica, svaki vlasnik bilo koje tvrtke, obrta poštuje sve pozitivne propise RH", dodala je.

Radnice se boje otići na bolovanje

Entuzijazam koji je nastao nakon otvaranja tvornice, prema riječima radnica koje su ondje radile, vrlo je brzo splasnuo. Na natječaju za posao nije se tražilo iskustvo prethodnog rada na takvim ili sličnim strojevima, niti poznavanje bilo kakvog rada s furnirom.

"Mi smo se same obučavale. Bile su dvije ili tri radnice koje su radile u drugoj tvornici furnira i one su nešto malo znale pa su nam pokazale", ispričala je radnica.

"Dobili smo jedne rukavice na početku. Kad su se poderale, kupovali smo sami svoje", ustvrdila je radnica te dodala da su bilo kakva oštećenja morale same plaćati.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Tvrde da su radni uvjeti bili na granici izdržljivosti, osobito ljeti.

"Padalo se u nesvijest od vrućine. Mi smo u sedmom mjesecu izmjerili 39 stupnjeva", rekla je radnica.

"Žena je bila žedna i otišla je na tri ili četiri minute da ode po vodu. Neki je čovjek rekao poslovotkinji rekao da joj piše žuti karton, odnosno opomenu pred isključenje", dodala je.

Provjereno: Petrinja - 5 Provjereno: Petrinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Najveći strah bio je da ne završe na bolovanju jer povratka s njega u tvornicu – nema. Zbog povrede na stroju jedna od radnica završila je na hitnoj.

"Imala je opekline drugog stupnja i rekla liječnici da neće na bolovanje jer se boji. Nazvala je poslovođu i rekla što se dogodilo i pitala hoće li dobiti otkaz. U ponedjeljak je došla na posao i rekli su joj da više ne radi", prisjetila se radnica.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču uznemirujuću snimku razgovora djelatnice ureda za socijalnu skrb i djeteta - 8 potresna priča Provjereno donosi uznemirujuću snimku razgovora djelatnice socijalne skrbi i djeteta: ''Može se dogoditi da te smjeste u nekakav dom...''

Radnica kojoj je smrskana ruka radila je na stroju koji se zove sječka – sav otpad sa svih strojeva baca se u tu traku, koja se često začepi.

"Vjerojatno je povukla taj furnir, kao što smo svi vukli, ali ta je sječka puno brža i povukla je. U sekundi se dogodi", rekla je jedna radnica.

Reporterka Provjerenog u nekoliko je navrata pokušala stupiti u kontakt s vlasnikom firme, no uzalud, a onda je iz tvornice izišao čovjek koji se predstavio kao Željko i zamolio je da pošalje upit mailom te je obećao da će dati izjavu i ekipu Provjerenog provesti tvornicom. Odgovor nije stigao, a obećanje na kraju nije ispunjeno.

Više o ovoj priči možete pogledati u prilogu na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene