Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šverc komerc

Provjereno otkriva kako se bez plaćanja carine krijumčare inkubatori iz Hrvatske u BiH i obrnuto: Mito i korupcija uvriježena praksa

Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kutija za krijumčarenje pilića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Miškei (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mladen Miškei (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Miškei (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mladen Miškei (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pilići (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Šverc na granici gotovo je svakodnevnica. Znaju to dobro policajci i carinici kojima je posao spriječiti da roba u zemlju uđe bez plaćanja davanja državi. I iako im je to posao, nekima je izgleda zadatak to dozvoliti. Kako? Pokazala je to nedavna akcija bosanskohercegovačke SIPA-e. Palo je čak 11 carinika. Jedan ima i hrvatsko državljanstvo. Uzimali su novac da bi na granici zažmirili i propuštali švercere iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Naša ekipa bila je u Banja Luci na dan uhićenja. Pronašla je i čovjeka koji se već godinama bavi švercom iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Iako je naše državno odvjetništvo Tužiteljstvu susjedne zemlje prije godinu dostavilo zamolnicu za kaznenim progonom, on i dalje radi.

 „On je agresivan, agresivan. Slušaj, hajde da mu smjestimo, ako treba i zatvor. Znaš na koji način? Iznajmio je kuću u Hrvatskoj. I prenosi elektroniku, police rastavljene, razumiješ, pripremljeno sve i tamo radi. Ja mislim da bi vaši ljudi, tamo iz Hrvatske, trebali bit alergični na ove firme koje krijumčare robu u Hrvatsku, razumiješ“, rekao je reporterki Provjerenog čovjek koji je želio ostati anoniman, no dobro je upoznat s „crnim“ poslovanjem preko granice.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Tvrtka koja se u snimci spominje je Thermo Digital iz Bosne i Hercegovine. Bavi se prodajom inkubatora. Vlasnik Eniz Mehić dijelove stavi u kutiju i osobnim automobilom prijeđe granicu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

„Biciklom bi mogao prenijeti, a ne autom. Utikač, s kablom, motorić za okretanje jaja, jedan grijač i termostat. Samo kutiju napraviti, to je sve što treba za jedan inkubator“, rekao je Mladen Miškei, vlasnik tvrtke Ota.

Teret kojeg carina namjerno "ne vidi"

Premda je riječ o sitnim dijelovima koji se lako mogu skriti, njih bi policija na granici trebala uočiti. Ali tajni izvor nam objašnjava - da se na granici namjerno zažmiri.

Na pitanje je li osoba koja koja krijumčari nešto iz jedne države u drugu povezana s carinicima ili graničnim policajcima, tajni izvor odgovara kako „mislim da jest. Mislim da jest iz razloga toga što koristi određene dane i baš čeka taj termin. Čeka tog čovjeka da radi na tom radnom mjestu, na tom graničnom prijelazu, da bi on prešao granicu. To su obično dani pred vikend. Novska i ti pogranični prijelazi“, objašnjava nam tajni izvor.

Ako se neki eksces i dogodi, kaže, promijeni granični prijelaz. Mijenja, kaže, i lokacije u Hrvatskoj, gdje unajmljuje kuće i u njima sastavlja inkubatore.

„U samoj Novskoj ili u neposrednoj blizini Novske, ima iznajmljen taj poslovni prostor. Izrežu u potrebne dimenzije taj stiropor, gdje ga brzinski lijepe i sklapaju da dobiju formu kutije i već ovo sve što su ilegalno prenijeli preko granice, već pripremljeno u Bosni, elektorniku i ostale komponente, samo lijepi“, govori tajni izvor.

„Taj netko tko mu pomaže samo šalje inkubatore na adrese koje mu Enis pošalje.Šalje po cijeloj Hrvatskoj na adrese, novac stiže, Enis dođe, podigne novac, stavi ga sebi u džep, odnese u Bosnu i to je to“, govori nam Mladen Miškei.

Uz to, kažu, lomi konkurenciju pred sobom. Odlazi do njihovih mušterija i predstavljajući se kao inspektor, brani im rad.

„Zna otići u Hrvatsku, predstaviti se kao inspektor Marković, krim policije. Javi se s hrvatskog broja telefona, zove proizvođača inkubatora, zove prijevozne kuće koje vrše distribuciju, prijeti im da to nelegalno rade, napada proizvođače“, priča tajni izvor.

Neusklađene priče

Zovemo tvrtku Thermo Digital prvo na hrvatski broj. Javlja nam se jedan radnik. Raspitujemo se o inkubatorima koje nude.

Tako na naš telefonski upit saznajemo da u ponudi imaju dva tipa inkubatora, jedan za 50 jaja koji košta 800 kuna i jedan za 100 jaja koji košta 900 kuna. Također se nude poluautomatski i automatski inkubatori, a na narudžbu se ne plaća predujam. Osoba koja naručuje proizvod samo ostavlja svoje podatke te joj se inkubator isporuči brzom poštom, a plaća se prilikom preuzimanja.

Također smo saznali da firma trenutno posluje u Hrvatskoj, u Kutini.

Zovemo vlasnika tvrtke. Prvo nam kaže da kupci iz Hrvatske dolaze u BiH po inkubatore, a kada kažemo da smo razgovarali s radnikom u Hrvatskoj, ima drugačiju priču.

Mi ih ne prevozimo, nego kupac dođe u BIH ili mu se to prenosi brzom poštom. Pa on to kao fizičko lice unese u RH i to je to“, rekao je Eniz Mehić, vlasnik firme Thermo Digital u telefonskom razgovoru.

Također je potvrdio da prenosi cijeli inkubator preko granice ukoliko ima dovoljno narudžbi u Hrvatskoj.

Sve brojnije akcije protiv krijumčara i carinika

USKOK je proteklog utorka imao akciju u kojoj su pali šverceri koji su robu nabavljali iz više zemalja. U susjednoj BiH istoga jutra akcija SIPA-e naziva "Brend". U nekoliko gradova uhićeno je 11 carinika, koji su propuštali švercere na granici iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Zauzvrat su od švercera dobivali novac.

Otišli smo do mjesta stanovanja nekih od uhvaćenih carinika. Ispred stana trećeg uhićenog kruže policijski automobili, a djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu iz stana izuzimaju dokumentaciju. I brzo odlaze.

Za nekoliko dana troje uhićenih carinika u sudnici Suda Bosne i Hercegovine. Ročište je o mjerama zabrane. Tužiteljstvo za troje osumnjičenih traži privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih. Traže da im se zabrani da napuste Banja Luku i otputuju u inozemstvo. Jedan od njih, Tino Kapetan, ima i hrvatsko državljanstvo.

„Obavlja svoje poslovne aktivnosti i na graničnom prijelazu Gradiška, na granici s RH, i osumnjičeni Tino Kapetan boravi na području RH, privremeno, kada ne boravi na području općine Novi Travnik“, rekao je tužitelj u slučaju, dok ga je branitelj branio riječima kako je „branjenik kada je pušten prije par dana iz pritvora, imao neizostavnih poslova u RH i istu je posjetio u periodu 1.3. do 2.3. Samim tim da je prešao državnu granicu i da se vratio i izrazio želju da ovaj postupak okonča na način kako će bit procesuiran sa što manje opterećenja, predlažemo da ovaj prijedlog tužilaštva bude odbijen.“

Svjesno primanje mita

Osumnjičeni su djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje. A kazneno djelo primanja dara - učinili su, kaže, svjesno.

„S direktnim predumišljajem prepuštali službene radnje koje su bili dužni vršiti zzbog sticanja protupravne imovinske koristi, u ovom slučaju 2000 eura“, objašnjavao je tužitelj.

Nije ovo prvi put da su uhićeni carinici. 2014. "palo" je 50 djelatnika Uprave za indirektno oporezivanje u sklopu akcije "Pandora". Gdje su danas ti carinici?

„Službenici uprave za indirektno oporezivanje koji su bili privedeni u okviru te aktivnosti su vraćeni na posao“, rekao nam je Ratko Knežević, glasnogovornik Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje.

I šverc inkubatora iz BiH u RH prijavljen je policiji, USKOK-u, svim relevantnim institucijama ove države.

„To je bilo pred izbore prošle kad su tu oni kao nešto tu pokrenuli, dolazio je jedan inspektor iz Vinkovaca.
Čak sam ja naručio ta njegov inkubator. Ja sam naručio njegov inkubator i pokazao sam im da su to računi ispisani olovkom što kod nas više ne postoji. Došao je taj inspektor jednom iz Vinkovaca i on je rekao „sad jedno 10 dana nemoj dizati nikakvu frku, bit će sve u redu“, prepričava nam Mladen Miškei.

Tužilaštvo BiH godinu dana ništa nije napravilo

Eniz Mehić tvrdi da nije svjestan da postoji kaznena prijava protiv njega, a da ne vidi ni zbog čega. Rekao je kako ga je kontaktirala samo carina Hrvatske, na što im je on priložio adekvatne dokaze o izvozu inkubatora. Zatim su zatvorili taj slučaj“, objašnjava Eniz Mehić.

Od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske saznali smo da je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine prije godinu dana dostavljena zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Eniza Mehića i njegova društva i to zbog - kaznenih djela nedozvoljene trgovine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Čini se da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ovom slučaju nije baš ništa poduzelo jer je Eniz Mehić nastavio svoj posao. I proširio ga - na Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju.

Oštećuju društvo i državu

„Krivo nam je da nas netko pravi budalama. Netko može raditi bez papira, bez ičega.“, zaključuje Miškei, dok je naš tajni izvor rekao kako Mehić „oštećuje i državu i korisnike i druge firme, apsolutno sve. Druge firme plaćaju porez, on ne plaća ništa.“

Državna agencija za istrage i zaštitu dobro obavi svoj posao u BiH. Uhiti potkupljive carinike. Oni se za nekoliko godina vrate na posao. Državno odvjetništvo obavi svoj - javi Tužiteljstvu susjedne zemlje - da njihov državljanin izbjegava carinski nadzor - on i dalje radi.

Samo jednom bržom internetskom pretragom mogu se vidjeti desetci i desetci akcija i SIPA-e i USKOK-a. Šverc iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Šverc iz BIH u RH. Isto je. Granica je zajednička. A i u jednom i u drugom slučaju potrebna je ista suradnja. Policajac - službenik države - za nekoliko tisuća eura po prelasku jednog švercera - dopušta da se za stotine tisuća oštećuje ista država za koju radi. Ne prolazi tako na granici samo tehnika, prolazi neprestano i droga, prolaze ljudi. I vrijeme. Ono je nekad najvažnije u suzbijanju ove vrste kriminala.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno


Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene