Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne baš topla dobrodošlica

Gradonačelnik zbog pitanja o POS-ovim stanovima pobjegao od novinarke Provjerenog: "Budite pristojni i civilizirani"

Aktualno Galerija Provjereno: Stanovi u Umagu - 1 Provjereno: Stanovi u Umagu - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Stanovi u Umagu - 2 Provjereno: Stanovi u Umagu - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Stanovi u Umagu - 3 Provjereno: Stanovi u Umagu - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Stanovi u Umagu - 4 Provjereno: Stanovi u Umagu - 4 Foto: Provjereno +9 Provjereno: Stanovi u Umagu - 5 Galerija 1/14 >>
Program društveno poticane stanogradnje trebao bi mladim ljudima omogućiti rješavanje stambenog pitanja, ali u Umagu se njime, čini se, koriste i oni koji već imaju nekretnine. Priču o tome pripremila je ekipa Provjerenog, a kada su o svemu pokušali pitati gradonačelnika, on je od njih pobjegao.

Ekipa Provjerenog otišla je u Umag kako bi saznala što se događa s listama za POS-ove stanove, a ondje su pokušali dobiti izjavu gradonačelnika Vilija Bassanesea. Ne samo da ih nije velikodušno dočekao nego je od njih i pobjegao.

"Dobit ćete odgovor. Budite pristojni i civilizirani. Nemojte raditi za nekoga tko ima kriminalni milje iza sebe", rekao je.

Pročitajte i ovo Integracija - 6 Priča Provjerenog Rade lošije poslove, ne poznaju jezik, a društvo ih sprda i širi govor mržnje: "Bez toga možemo očekivati rast neprijateljstva"

Prije toga ga je reporterka Barbara Majstorović Ivezić zvala i poslala pitanja te ga potražila u Uredu grada Umaga. Htjela je provjeriti koji su kriteriji za dobivanje društveno poticanih stanova čija je cijena 1300 eura po četvornom metru, dok se tržišne cijene novogradnje u Umagu kreću i do 4500 tisuća eura, a upravo gradonačelnik kreira završnu listu za dobivanje spomenutih stanova.

"Jedno 30-40 posto možda, kako ja imam saznanja, ljudi koji posjeduju stan ne koriste ga da bi u njemu živjeli. Ne stanuju u Umagu. Žive u Zagrebu, Ljubljani, Berlinu, ali to im je stan da dođu povremeno, na ljetovanje, vikend", ustvrdila je novinarka Sanja Bosnić.

Jedna od onih koja se našla na listi jest i pjevačica Amira Medunjanin, koja je ostvarila pravo na POS-ov stan od 67 četvornih metara, čija cijena iznosi 87.000 eura. Pravo je ostvarila jer je već neko vrijeme prijavljena da živi u Umagu. Stan u kojem u kojem navodno stanuje je dvosobni, veličine je 49 kvadratnih metara, u vlasništvu roditelja Slaviše Šmalca, umaškog Pročelnika za opću upravu i društvene djelatnosti, koji također žive u tom stanu.

Pročitajte i ovo Ilegalni iskopi - 1 Donosi Provjereno Kopa bez dozvole, a susjedi strahuju za vlastiti život: "Pobit će nas, nemoj više, molim te"

Ekipa Provjerenog posjetila je spomenuti stan da bi se uvjerila živi li pjevačica tamo. Njezino ime nije na poštanskom sandučiću, pa se postavlja pitanje kako uopće prima poštu i račune. Uoči emitiranja priloga javila se Medunjanin.

"Nisam znala da je to ta cijena kvadrata. Ja sam se prijavila i ako prođe, prođe. Ako me se proziva javno na taj način, ne želim jednostavno ugrožavati nekoga i povukla sam se s te liste", napomenula je.

Građani poslali dopis gradonačelniku

Građani su gradonačelniku uputili dopis – listu za koga oni smatraju da mu POS-ov stan nije nužan, odnosno jedini način da riješi stambeno pitanje.

"Na primjer, nevjenčana supruga jednog poduzetnika. Imaju sina, posjeduju kuću s bazenom koju iznajmljuju, onda imaju stan u Umagu u kojem žive, imaju neke nekretnine. Inače žive i u Italiji i Hrvatskoj povremeno, ona isto ima 50-ak godina", rekla je Bosnić.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 7 donosi Provjereno Zastrašujuće informacije o listama čekanja: "Neke pacijente se briše pa će ih se naknadno upisati"

I dok postoje oni koji društveno poticanu stanogradnju koriste kao model jeftinog stjecanja nekretnina, postoje i oni koji nisu na taj način uspjeli riješiti krov nad glavom. Svjesni su toga, tvrde, i u Uredu gradonačelnika.

"Istina da se, zbog nesavršenosti Zakona i neiskrenosti pojedinih podnositelja zahtjeva, događaju propusti, no Grad Umag radi sve što je u njegovoj mogućnosti i suglasju sa zakonom da se navedeno provjeri. Opća uredba o zaštiti osobnih podataka ne dopušta nam komentiranje podnositelja pojedinog zaprimljenog zahtjeva", stoji u odgovoru na upit Provjerenog.

Pročitajte i ovo Udruga KAS; ilustracija - 4 Provjereno donosi Poplava im je uništila sve, a o njihovu radu ovise brojna djeca: Sa svih strana su im obećavali pomoć, no već mjesecima prepušteni su sami sebi

Program društveno poticane stanogradnje hvale je vrijedan projekt koji ponajprije mladim obiteljima i mladim ljudima, u vrijeme astronomskih cijena nekretnina, omogućuje da riješe svoje stambeno pitanje. No u tom bi se stanu trebalo stanovati, a ne tu mjeru, koja se financira javnim novcem, koristiti za dodatnu zaradu.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene