Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Kopa bez dozvole, a susjedi strahuju za vlastiti život: "Pobit će nas, nemoj više, molim te"

Aktualno Galerija Ilegalni iskopi - 7 Ilegalni iskopi - 7 Foto: Provjereno Ilegalni iskopi - 6 Ilegalni iskopi - 6 Foto: Provjereno Ilegalni iskopi - 5 Ilegalni iskopi - 5 Foto: Provjereno Ilegalni iskopi - 4 Ilegalni iskopi - 4 Foto: Provjereno +2 Ilegalni iskopi - 3 Galerija 1/7 >>
Noćima ne spavaju jer se boje da će im se kuća doslovce srušiti niz padinu. Susjed, čije se imanje nalazi podno njihove kuće, obavlja iskope. I sve to bez građevinske i lokacijske dozvole. Prijavljivali su policiji i ostalim nadležnim službama, no svi prebacuju odgovornost.

Svi u okolici u strahu su da će im se kuće srušiti zbog neodgovornog susjeda koji bez dozvole obavlja iskope. Na teren su izašle i građevinska i rudarska inspekcija, kao i komunalno redarstvo.

Svi oni tvrde da je odgovoran onaj drugi, nije naša nadležnost, a opasnost od klizišta sve je veća. I dok nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge, susjed i dalje kopa i odvozi zemlju. Potražila ga je ekipa Provjerenog, no pred kameru nije htio, ali je rekao: "Kopat ću i dalje, sve dok mu ne dođem do kuće, i to slobodno objavite na televiziji".

Kako je moguće da baš svi peru ruke od ovog? I da to nije ničiji posao! Što ako se dogodi ono od čega naši sugovornici strahuju? Priču donosi reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić.

Iskopima, bez ikakve dozvole, elaborata, projekta...

"On jedan moment kaže - ja ću tebi srušiti cijelo brdo", rekao je Milan Grubor.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Borovcima - 2 ubojstvo u borovcima Ubio brata, majka je očajna: "Robert je odnio Srećka na krevet i davao mu umjetno disanje, krvi je bilo svugdje"

Brdo na kojem se nalazi njihova kuća polako nestaje jer susjed ispod kopa i odvozi zemlju. 

"Netko će stradati u tome, drugačije neće", poručio je Grubor.

"Jadno se osjećam. Preko noći ne mogu spavati. Kad je lijepo vrijeme i Bože pomozi, ali kad je kiša, onda je katastrofa", dodala je Jadranka Grubor.

Strahuju da će im se kuća doslovce srušiti niz padinu. Obratili su se svima za koje su mislili da će im pomoći. Onima koji bi za ovakve slučajeve trebali biti nadležni.

"Sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji za navedeno je nadležno Upravno tijelo jedinice lokalne samouprave". "Jedinstveni upravni odjel Općine Dvor nije nadležan za provedbu nadzora u predmetnom slučaju". "Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene povrede odredaba Zakona o rudarstvu", bile su poruke institucija.

Čovjeka koji obavlja iskope bez ikakve dozvole nitko nije zaustavio, a on poručuje  "s iskopima neću stati, recite mu da ću mu kopati skroz do kuće". I ne samo da hoće, već, čini se, i može jer oni koji bi ovome trebali stati na kraj odgovornost prebacuju jedni na druge.

Milan Grubor vlasnik je zemljišta i kuće u Dvoru na Uni. Zemljište ispod njegova vlasništvo je Bojana Basraka, lokalnog poduzetnika, vlasnika tvrtke za cestovni promet. Prije dvije godine Bojan Basrak počinje kopati padinu na kojoj se nalazi Milanova kuća.

"Nije to ni bilo tako strašno pa sam mislio, ajde, to će ostati na tome, napravit će nekakav zid potporni da mogu prolaziti do svog objekta i tako. Međutim nakon, evo, dvije godine koliko ima, počelo je ponovo", istaknuo je Grubor.

Pročitajte i ovo Ilustracija sjedočenje na sudu Optužen je za silovanje žene koja mu je iznajmila stan preko Airbnba: "Povukla sam namještaj i sakrila nož jer nisam znala što je još spreman učiniti"

S vremenom je shvatio da radovi ne prestaju i da zasjek postaje sve veći.

"Pa sam ga odmah uvečer nazvao i zamolio 'pa daj, nemojte, nema to svrhe', 'pa ja neću, pa što je tebi, nemoj se bojati, ja znam'. Sve fino, da bih ja sutradan otišao raditi, on bi opet kad mene nema. 

Pobit ćeš nas, što je tebi. Nije to vrijedno toga. 'Ma neće, pa vidiš li ti kakav je to sastav tla, neće to nikud, ja ću tu ovo da mogu okrenuti kamion'. Pa daj nemoj, molim te više, pa dobro, neće. Treći dan opet", ispričao je Grubor.

Pozvao je policiju. Iz policijske uprave potvrdili su kako je policija u dva navrata postupala u vezi izvođenja radova te je u oba slučaja dopisom obavijestila Državni inspektorat. Milan se potom za pomoć obratio općini Dvor.

"Pročelnica, službenica koja je u opisu tog radnog mjesta, izišla je na teren i napravila zapisnik. Napravila fotodokumentaciju i to je proslijedila građevinskoj inspekciji i proslijedila na državni inspektorat", izjavio je Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor.

Na teren izlazi građevinska inspekcija, ispostava Sisak. Utvrđuje kako je Bojan Basrak izveo zahvat u prostoru i to strojno uklanjanje dijela zemlje te time formirao zasjek. No u dopisu stoji kako se ne radi o građenju i slučaj ponovno prebacuju na Općinu.

Pročitajte i ovo Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu - 2 Večeras u Provjerenom Rak-rana hrvatskog zdravstva: Na neke preglede čeka se godinu i pol, a HZZO novac uplaćuje privatnim bolnicama

"Sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji članku 2. stavak 4. točka 3. za navedeno je nadležno Upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove komunalnog gospodarstva. Slijedom navedenoga građevinska inspekcija je o navedenom obavijestila Općinu Dvor, Jedinstveni upravni odjel", poručili su iz Državnog inspektorata.

Dakle, slučaj su proslijedili komunalnom redaru. S obzirom na to da nije riječ o javnoj, već privatnoj površini, načelnik Općine tvrdi da tu nema više ovlasti.

"Znači to je zahvat koji sigurno prelazi mogućnosti jednog komunalnog redara i što se tiče zakonskih okvira i što se tiče tehničkih okvira. Zašto ni jedna institucija nije izdala to rješenje nego sve svode na to da jedan komunalni redar treba imati znanje da on može to riješiti", kazao je Arbutina.

Iz Općine su poslali dopis Državnom inspektoratu tražeći žurno postupanje rudarske inspekcije. Ali ona izlazi na teren tek po pozivu Milana Grubora. Kako se ne radi o iskopu mineralne sirovine, već zemlje, ni oni u ovom slučaju ne mogu ništa.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene