Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene kvadrata divljaju

Dodijeljeni POS-ovi stanovi tek kap u moru: "Teško je uz veliku obitelj kupiti nešto po tržišnoj cijeni, tako da je ovo za nas jedina prilika"

Aktualno Galerija POS i stanovanje - 4 POS i stanovanje - 4 Foto: DNEVNIK.hr POS i stanovanje - 3 POS i stanovanje - 3 Foto: DNEVNIK.hr POS i stanovanje - 2 POS i stanovanje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 POS i stanovanje - 1 Galerija 1/4 >>
Mlade obitelji u Hrvatskoj često muku muče s rješavanjem stambenog pitanja. POS-ovi stanovi jedna su od opcija, a Grad Solin jutros je dodijelio njih 17. To je, doduše, tek kap u moru ovog problema jer su stvarne potrebe puno veće. Baš kao i tržišne cijene kvadrata stana.

Dio solinskih mladih obitelji od jutros u rukama ima ključeve POS-ovih stanova.

"Kad sam vidjela nacrt stana, rekla sam - ovaj gore ili nijedan drugi. Tako da evo, Bogu hvala, prvi smo na listi", rekla je Ines Matić, dobitnica stana.

Dobitnika je 17, onih koji nisu vlasnici nekretnine, sa podstanarskim statusom i prebivalištem u Solinu. Na javni poziv prijavilo se više od njih 150, a stvarne potrebe još su veće.

"U Gradu Solinu postoji još dosta obitelji, puno obitelji, koji nemaju riješeno stambeno pitanje", komentirao je Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina.

A to pitanje godinama muči Hrvate. Čekaju se konkretne stambene politike koje bi omogućile i pristupačniji i uređeniji najam.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izjava za medije Plenković o 30 promijenjenih ministara: "To je potpuno bezvezna teza. Samo ih je dvoje otišlo zbog nekog problema"

"Diljem Hrvatske smo uveli treći model gdje ćemo, prije svega, na potpomognutim područjima graditi slične ovakve zgrade, ali sa stanovima za najam. Jer brojne naše obitelji i brojni mladi sugrađani nisu u mogućnosti odmah čim zasnuju svoju obitelj krenuti u tako velika izdvajanja kako bi mogli kupiti svoje stanove", izjavio je Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

S druge strane, sama kupnja su tek pusti snovi koje rijetki mogu ostvariti. Posebno uz obalu, cijene kvadrata samo rastu.

"Od 3300, to su najjeftiniji pa četiri, četiri i pol, pet i više...", otkrila je agentica za nekretnine Jasminka Biliškov.

POS-ovi su stanovi jedna od opcija, a u Splitsko-dalmatinskoj na taj način stambeno je zbrinuto više od 1200 obitelji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 božićni poklon Plenković najavio jeftinije gorivo, evo za koliko cijena benzina i dizela ide dolje

"Financijski je puno teško uz veliku obitelj i kupit zaista nešto po tržišnoj cijeni, tako da je ovo za nas jedina prilika", dodala je Matić.

Možda i najveća hrvatska boljka potencijalno se može riješiti uređivanjem podstanarstva, boljim regulativama u turističkom najmu koji diže cijene kvadrata i - izgradnji novih kapaciteta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene