Obavijesti Video Pretražite Navigacija
progovorila za provjereno

Bivša partnerica načelnika policije: "Rekao je da će im zabiti slamku u vratnu žilu, krvi se napiti i nositi je oko vrata u bočici"

Željko Kruneša - 1
Željko Kruneša - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Željko Kruneša - 1 Željko Kruneša - 1 Foto: DNEVNIK.hr Željko Kruneša - 2 Željko Kruneša - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željko Kruneša - 3 Željko Kruneša - 3 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Novaković Josipa Novaković Foto: DNEVNIK.hr +5 Slavica Šota Galerija 1/10 >>
Kao u mnogim našim pričama, i u ovoj su glavne junakinje žene koje se suprotstave nekom moćniku. Ovaj put radi se o ženama koje su stale na put načelniku riječke kriminalističke policije. Radi se o Željku Krunešu, čovjeku za kojeg su nam kolege iz sustava rekli kako će nam sustav biti zahvalan ako istina o njemu izađe na vidjelo. Oni nisu imali hrabrosti nešto poduzeti, ali to su umjesto njih učinile samohrana majka i njegova bivša partnerica.

Josipa Novaković i tadašnja partnerica Željka Kruneša našle su se na riječkom Zametu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

"Ona mi je u ranim jutarnjim satima poslala SMS da se što prije nađemo na kavi. Rekla sam da hoću i rekla mi je: 'Nemoj me samo ništa ispitivati preko telefona'", ispričala je Novaković.

S njom su bili suprug i njezina majka Slavica Šota, a do sastanka je došlo u lipnju 2015. godine. Tada im je otkrila Krunešin monstruozni plan.

"Ja u dnevnom boravku spavam, a on malo dalje u sobi leži i razgovara na telefon s nećakom, koji je imao prometnu nesreću i ima epilepsiju. Rekao mu je da bi jedan dan trebao zgaziti jednog sina. Sad ne obojicu, nego jednog sina i da se njemu neće to moći dokazati jer ima epilepsiju. Kad sam to čula, prvo nisam znala što da radim", opisala je tada Krunešina partnerica, što potvrđuje audiosnimka.

Novaković se prisjetila svojih reakcija na taj sastanak: "Prvo sam mislila da me plaši. Rekla sam da je to nestvarno. Zašto ne ide na nas, nego na djecu? Ona je rekla da je rekao da će im zabiti slamku u vratnu žilu, da će im se napiti krvi i da će njihovu krv nositi oko vrata u bočici kao pobjedu protiv Šote."

Željko Kruneša - 1 Josipa Novaković (Foto: DNEVNIK.hr)

Partnerica je znala s kim ima posla jer je sa šefom riječke kriminalističke policije bila u vezi četiri godine. I sama je živjela u strahu.

"Ja sam dva do tri dana razmišljala da li da vama kažem ili da ne kažem. Kako ću se nositi s tim ako vam ne kažem? Ako kažem, kako ćete vi to prihvatiti? Hoćete li vjerovati? Ja imam dijete, i ja sam u opasnosti. Može ubiti mene i moje dijete", rekla je njegova bivša partnerica.

Sin ju je pitao: "Mama, zašto mene žele ubiti?"

Što poduzeti? Kome prijaviti? Njezine su dvojbe bile opravdane jer riječ je o moćnom čovjeku s puno veza i poznanstava, kojem ništa ne može promaknuti.

"Brzo smo napisali kaznenu prijavu. Ona je čak pristala da ide s nama. Stalno nas je upozoravala da će on to saznati", rekla je Novaković.

To se i dogodilo. Naime, čim su prijavili karlovačkom općinskom državnom odvjetništvu i predali audiosnimku, u panici im se javila njegova tadašnja partnerica: "Josipa, on već zna sve. Dolazi k meni za deset minuta", napisala je u poruci. Također, dodala je da Kruneš, nakon što ju je tada posjetio, "neće do daljnjega dolaziti" i da joj je rekao da se moraju "maknuti sad jedno od drugoga".

Uslijedilo je vrijeme straha, strepnje i paranoje. Bili su prepušteni sami sebi i Novaković djecu nigdje nije puštala samu: "Kako se to saznalo, sin me pitao: 'Mama, zašto mene žele ubiti?'" ispričala je kroz suze.

Željko Kruneša - 1 Željko Kruneša - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Uslijedila su ispitivanja u karlovačkom DORH-u. Kruneš je pozvan kao okrivljenik, a sve je optužbe zanijekao. Njegov nećak učinio je isto, a njegova je partnerica odbila odgovarati na pitanja.

"Kako je kaznena prijava u Karlovcu odbačena zbog nedostatka dokaza, a dokaze su prikupljali njegovi kolege policajci, on je odlučio tužiti nas za klevetu i uvredu", rekla je Novaković.

Sve je počelo zbog poslovnog prostora koji je Kruneš, kako tvrdi Slavica Šota, na njihovu štetu htio priskrbiti svom prijatelju. Prozivala ga je za reketarenje i tako na sebe navukla njegov bijes. Ipak, bile su uporne i čak su završile u zatvoru. Vrata im je otvorio samo Vlaho Orepić, koji nije napravio ništa osim što ih je saslušao.

"Morate znati da smo mi u pet godina prošli tri smjene ministara, ravnatelja, načelnika unutarnjih kontrola, čak i smjena u DORH-u. Mi smo to sve prošli i mi smo njih sve obišli. Ne postoji u ovoj državi institucija koja za naš slučaj nije znala", ispričala je Slavica Šota.

Kasnije su došle i do premijer Andreja Plenkovića, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ministra unutarnjih poslova. Svaku priliku koristile su da ih barem netko sasluša i shvati ozbiljno, ali nitko nikada nije.

Preokret nakon iskaza bivše partnerice

"Organiziranoga kriminala nema bez policije i raznih institucija. To normalna definicija organiziranoga kriminala. U svakom žitu ima kukolja pa između ostaloga i to je normalno. Zato smo i tu da se borimo", jednom je prilikom rekao Željko Kruneš, načelnik Sektora kriminalističke policije PUPG-a Rijeka.

U ovom slučaju, on je taj kukolj. O njemu unutar sustava svi znaju sve, ali nitko ne želi progovoriti jer znaju da je mnoge policajce progonio i smještao im. U tajnosti smo razgovarali s njima. Rekli su nam da nije ni etičan ni profesionalan, nego zlonamjeran i spreman na sve.

Željko Kruneša - 1 Premijer Andrej Plenković i Slavica Šota (Foto: DNEVNIK.hr)

Upravo na to upozoravala je obitelj Šota, ali ih je okolina smatrala ludima sve do prošlog listopada. Naime, tada je započeto jedno od brojnih ročišta u parnicama koje je Željko Kruneš pokrenuo protiv njih.

"Nakon toga odlučili smo pozvati njegovu prijateljicu i pristala je i samo je počela pričati", prisjetila se Novaković.

Pred sudom je rekla sve što i njima prije pet godina. Ovo je samo dio iskaza: "svjedokinja iskazuje da je kazao kako će ukrasti auto roditeljima, to je sve govorio gospodin Kruneš u njezinu stanu, i da će na lančiću oko vrata nositi bočicu krvi unuka gospođe Šote".

Osim toga, u iskazu stoji: "Pokazivao je na svom mobitelu unuke gospođe Šote i govorio je njoj o planu da će ih zgaziti njegov rođak. Našao je njihove slike na nekom Facebooku, govorio je o tom rođaku da ima epilepsiju i da će ih zgaziti."

Također je pojasnila i zašto je šutjela kada je prva prijava podnesena: "Svjedokinja iskazuje da je gospodin Kruneš saznao da je ona to prenijela gospođi Šoti i tražio je od nje da to demantira ili ako je policija zove na razgovor, da o tome ne govori."

Željko Kruneša - 1 Prosvjed Slavice Šote - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

U nastavku iskazivanja bila je puno eksplicitnija: "Željko joj je gurnuo dva prsta u grkljan i kazao joj je da će joj izvaditi grkljan jer tako se radilo u ratu. Uspjela je pobjeći, išla je na hitni trakt na Sušak, međutim on ju je presreo automobilom, molio da ne ide na hitni trakt, da će joj biti dobro i da će joj on pomoći. Nije uopće išla na hitni trakt… On je govorio da će on izgubiti posao ako to kaže na hitnom traktu."

Sve je kulminiralo kada se autom zaletio na nju

Doznali smo da je fizički i psihički zlostavljao i svoju partnericu. Bolesno ljubomoran, kontrolirao je svaki njezin potez. Jednom joj je zaprijetio da će doći dan kada će je gledati da hoda za bijelim lijesom. Prijetnje je slao čak i sa službenog e-maila: "**** javi se, nemoj dopustiti da **** povrijedim!!!!"

Taj mail prijavljen je nadležnima kao prijetnja. Oni su to odbacili smatrajući da je riječ o emocionalnoj poruci.

Sve je kulminiralo, kako je rekla na sudu, kada se službenim automobilom prošle godine zaletio u nju, za što je i prijavljen.

"Mi smo, nažalost, morali daljnjih godina čekati i dočekali smo da je svjedokinja rekla istinu", rekla je Slavica Šota.

Željko Kruneša - 1 Slavica Šota (Foto: DNEVNIK.hr)

Načelnik policijske uprave najprije je odbacio, a potom prijavu uzeo u obzir. Znatno ozbiljnije reagirao je i DORH. Kako doznajemo, po službenoj dužnosti pokrenuta je istraga. Nedavno je, kako doznajemo, bivša partnerica ispitana i na DORH-u i PNUSKOK-u.

"Imam povremenu zaštitu, svaki dan me zove djelatnica MUP-a, policijski auti kruže oko kuće. Ipak, ne osjećam se sigurnom jer to nije prava zaštita", rekla je Novaković.

"Jedino od njega prijeti nam opasnost. Ne znam za nekoga u okolini da bi nam nešto nažao učinio", rekla je Šota.

Kruneš nije bio zainteresiran za razgovor

Kontaktirali smo i s prozvanim Željkom Krunešom. Uspjeli smo ga na telefonu zadržati samo trenutak jer nam je poklopio čim smo se predstavili. Pokušali smo ponovno, ali smo dobili pretinac govorne pošte. Poslali smo i poruku u kojoj smo ga upitali je li smijenjen, je li zatražio prijevremenu mirovinu da izbjegne nečastan otpust iz policije i što je s prometnom nesrećom sa službenim vozilom. Osim nas, odgovore na ta pitanja nije dobio ni sindikat.

"Mi u konkretnom slučaju imamo dosta problema s MUP-om. Kad god je u pitanju rukovodeći službenik, uvijek se pokušava pomoći da se izvuče, za razliku od situacija u kojima je u pitanju obični policajac. Tada postupci traju kratko", rekao je Mario Puškarić iz Sindikata policijskih službenika.

Željko Kruneša - 1 Mario Puškarić iz Sindikata policijskih službenika (Foto: DNEVNIK.hr)

U Sindikatu tvrde da se, sve dok se sumnja ne odbaci, o odobrenju prijevremene mirovine ne bi smjelo ni razmišljati.

"O takvoj mirovini odlučuje ministar. On ima diskrecijsko pravo. Ako se uzme u obzir činjenica da je određen broj službenika podnio zahtjev i mnogima se neće udovoljiti, ne može onda jedan načelnik koji se sumnjiči za ovakvo nešto dobiti mirovinu, a policajac koji bio u Domovinskom ratu ne može", rekao je Puškarić.

Neslužbeno, Željko Kruneš nije smijenjen s mjesta načelnika riječke kriminalističke policije. Iz MUP-a nam na konkretna pitanja nisu odgovorili zbog tajnosti istrage, izvida i službenih podataka. Kruneš nam se obratio preko odvjetnika tvrdeći kako su dosad sve optužbe protiv njega odbačene.

"Protiv našeg se klijenta ni pred jednim nadležnim državnim odvjetništvom ili redovnim Sudom u RH ne vodi niti jedan kazneni postupak u kojem bi se on nalazio u procesnoj ulozi okrivljenika", stoji u odgovoru odvjetnika.

Željko Kruneša - 1 Prosvjed Slavice Šote - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Istina je da su dosad optužbe odbačene. Međutim, sve dosad njegova je partnerica šutjela. Nakon njezina svjedočenja na sudu institucije ponovno pokreću istragu. Pravosuđe će u istražnom ili kaznenom postupku, ovoga puta s mnogo više dokaza, morati odlučiti o tome tko je i kakav čovjek načelnik riječke policije.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene