Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća prije 10 godina

POGIBIJA SESTARA FILIPOVIĆ Je li uhićenjem Roberta Žaje uistinu riješen taj misteriozni slučaj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li uhićenjem Roberta Žaje, osumnjičenog za prometnu nesreću u kojoj su prije 10 godina poginule sestre Višnja i Gordana Filipović, uistinu riješen taj misteriozni slučaj?

Specijalni tim koji je preuzeo istragu po nalogu ministra unutarnjih poslova pronašao je krivca za nesreću za manje od 6 mjeseci, ali mnoga su pitanja i dalje ostala nerazjašnjena.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Provjereno: Bibliobus - 5 Na kotačima Svaki dan vozi stotine kilometara, ali nije profesionalni vozač: Pogledajte zašto se Anti djeca najviše vesele

Zašto je Žaja sada sumnjiv, a kada ga je policija provjeravala neposredno nakon nesreće - nije bio, zašto se u slučaj upetljala tajna služba ako je riječ samo o prometnoj nesreći i što je zapravo radila riječka policija 9 i pol godina?

Živio je samo nekoliko kilometara od mjesta nesreće, a prema tvrdnjama policije, svoju je mračnu tajnu skrivao 10 godina. 46-godišnji Robert Žaja prošlog je petka uhićen kao glavni osumnjičeni. Sumnjiči ga se da je kobne večeri 15. prosinca 2006. vozio u suprotnom smjeru i skrivio nesreću u kojoj su poginule sestre Filipović.

''Mislim da se sve to moglo riješiti puno, puno ranije, uz dobru volju onih koji su to radili'', rekao je Dragutin Filipović, otac poginulih sestara Višnje i Gordane.

Nakon desetljeća istrage, slučaj je, bar što se policije tiče riješen. Igrom sudbine, dogodilo se to točno na 10. godišnjicu pogibije sestara. 22-godišnja Višnja na mjestu je poginula, a tada tek punoljetna Gordana nekoliko sati poslije u bolnici. U autu su bila još trojica mladića koja su preživjela.

Roditelji na Žaji nisu primjećivali ništa neobično

Osumnjičeni Žaja iz Mavrinaca živio je s roditeljima u obiteljskoj kući. Bio je građevinski poduzetnik, a danas radi kod privatnika. Bivši je nogometaš, a roditelji na njemu u zadnjih 10 godina nisu primjećivali ništa neobično.

''Nikad nije saobraćajne imao, nikada, nikada, nikad nije bio okrivljen'', kaže Marija Žaja, majka osumnjičenog i dodaje da nikada na njemu nije primijetila da skriva nešto.

Prije 10 godina imao je tamnoplavi Renault Clio, što je odgovaralo opisu pojedinih svjedoka koji su tvrdili da je upravo takvim autom voženo u suprotnom smjeru. Neposredno nakon nesreće policija je i njega provjerila. Tada nije bio sumnjiv. Ali prošloga petka je. Iako je auto prodao još 2008. primio je poziv iz policije.

''Oni su ga pozvali telefonski, ujutro je još radio i u 10 sati je otišao na policiju. To je bilo prvi puta da su ga pozvali, ali policija je bila kad je bila saobraćajna, tko god ima Clio obilazili su, sutradan su bili, onda je on imao kola Renault'', kaže majka osumnjičenog Roberta Žaje.

U samo pola godine, timu koji je oformio ministar Orepić pošlo je za rukom ono što riječkoj policiji nije uspijevalo 9 i pol godina. Pitanje je kako? Naime nakon nesreće, više od 600 sumnjivih Renault Clia bilo je provjereno.

''Puno tih se pitanja otvara kad pitate šta dalje, hoće li itko odgovarati za svoj nerad, to je veliko pitanje'', kaže otac poginulih sestara.

Neugodno iznenađenje

Da je na djelu policijski nerad, a možda i nešto više, roditeljima u prvim godinama nakon gubitka kćerki - nije padalo napamet. Informacije oko istrage stizale su na kapaljku. Dobivali bi ih samo onda kada bi ih sami zatražili. Ali 2010. putem odvjetnika kada traže uvid u spis - ostaju neugodno iznenađeni.

''Vidjeli smo da po pitanju istrage nema ništa novo. Bili su zapisnik o uviđaju, zapisnik vještaka za vještačenje ispravnosti vozila Toyote naše kćeri i to samo za ispravnost kočnica, guma i upravljača što je s obzirom na to da je bio novi auto bilo ispravno,dok vještačenje na kontakt uopće nije bilo zatraženo da se napravi'', rekao nam je otac djevojaka.

Naknadno utvrđen propust policije bio je i kada je policija roditeljima naložila da preuzmu auto iz policijskog skladišta.

''Kasnije smo tek doznali da je auto morao biti uskladišten do dan-danas, u slučaju nekog dodatnog vještačenja odnosno dok se slučaj ne riješi. Mi smo auto maknuli, normalno da ga nismo mogli staviti da ga gledamo nego smo ga se riješili'', objašnjava Dragutin Filipović.

U međuvremenu, vozač kamiona koji je svjedočio nesreći, prema saznanjima Filipovića mijenja iskaz i kaže kako se ničeg ne sjeća. A do njih dopiru brojne glasine. Od različitih verzija okolnosti nesreće, sve do mogućih počinitelja. Jednu takvu odlučili su provjeriti u riječkom državnom odvjetništvu. Taj njihov posjet bio je presudan.

''Tada je gospođa zamjenica državnog odvjetnika pokrenula postupak protiv nepoznate osobe i s tim činom slučaj nije otišao u zastaru što bi bilo 2011.da nije optužnica protiv N.N. podignuta'', objašnjava gopodin Dragutin.
 

Zašto se u istragu prometne nesreće uključila i tajna služba? Roditelji su za taj nevjerojatni podatak doznali iz svojih izvora, ali ništa više od toga.

Istraga ne napreduje, a uskoro se javljaju i svjedoci. I to iz policije. Tvrde da se slučaj zataškava, a njih zbog toga mobingira. Među njima i Mustafa Etemaj koji je za Provjereno govorio u lipnju ove godine. Tvrdi kako je u trenutku nesreće bio u blizini, čuo udarac i prevrtanje, a potom vidio Renault Clio da autocestom vozi u kontra smjeru. Nešto kasnije, vidio ga je, dodaje, na raskrižju u Čavlima.

Sve je, tvrdi, prijavio u nekoliko navrata pa čak i navodni identitet vozača.

U prilog svom svjedočenju Mustafa navodi kako je godinama žrtva osvete zbog onoga što je govorio. Optužbe za krijumčarenje ljudi i kamatarenje, kojim ga se tvrdi pokušavalo ušutkati - završene su u njegovu korist. Ne samo da je oslobođen, nego mu je i država platila 7 milijuna kuna odštete. Otkaz koji je dobio, također je, presuđeno je - nazakonit i mora biti vraćen na posao. Zbog izgovorenog u Provjerenom dobio je tužbu za klevetu, no tvrdi pred sudom i dalje će ponavljati ono što je vidio.

Policiju trag nije doveo do osobe koju je Etemaj optužio za nesreću. Pred kameru više nije stao. Potpisao je, kaže, izjavu u policiji da neće istupati na tu temu inače će ga se kazneno goniti zbog ometanja istrage.

Kalvarija koja traje 10 godina

Roditeljima Filipović nije važno tko je krivac za pogibiju njihovih kćeri. Njihova kalvarija traje 10 godina. Dvostruke su žrtve - ostali su bez djece, a sustav ih je čitavo desetljeće vukao za nos. I kod njih samih i dalje je puno nedoumica i otvorenih pitanja, a glavno je što je policija radila 9 i pol godina.

''Da je napravljeno odmah u početku i startu sve profesionalno, do ovog svega ne bi došlo, možda se ne bi ni onda počinitelj pronašao, možda, ali ne bi ostao gorak okus u ustima da policija ne radi i uvijek pitanje zašto ne radi'', kaže Dragutin Filipović.

Uhićenjem Roberta Žaje istraga ne završava. U idućih mjesec dana, koliko mu je određen pritvor, ispitat će se svi koji bi mogli imati neka korisna saznanja. Nakon toga, odlučuje se o eventualnom podizanju optužnice.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene