Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ KOJI JE POTRESAO HRVATSKU

Orepić otkrio kako je riješen slučaj pogibije sestara Filipović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga o pogibiji sestara Filipović ponovno je pokrenuta po nalogu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

Istraga o pogibiji sestara Filipović, slijedom koje je jučer uhićen 46-godišnji muškarac, osumnjičen za izazivanje prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale Gordana i Višnja Filipović, ponovno je pokrenuta po nalogu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

Pročitajte i ovo Vlaho Orepić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednički izbori Još jedan kandidat u utrci za Pantovčak: Vlaho Orepić sutra objavljuje kandidaturu Slika nije dostupna Brojne reakcije Teške optužbe: "Hrvatska je pokušala vrbovati vehabije da prenose oružje". BiH otvorila istragu, reagirala i SOA

Gospodine Orepiću, deset godina slučaj je bio neriješen. Kako to da je sada riješen, i to na desetu godišnjicu?

Lijep pozdrav vama i vašim gledateljima. U svibnju ove godine tugom izmoreni roditelji poginulih Višnje i Gordane obratili su se i kazali da devet i pol godina nisu uspjeli saznati tko je prouzročio smrt njihovih kćeri. Reagirao sam i formirali smo na razini Ravnateljstva namjensku skupinu koja je pristupila istrazi, na čelu s policijskim službenikom Antoniom Gerovcem.

U toj su skupini sudjelovali policijski službenici iz tri policijske uprave, primorsko-goranske, zadarske i zagrebačke, i evo, nakon pet mjeseci praktično riješili slučaj, što nas čini posebno ponosnim i zadovoljnim, jer ipak, devet i pol godina čekati za roditelje je bilo izuzetno teško i traumatično iskustvo.  

Gospodine Orepiću, je li za ovakvo odugovlačenje krivo eventualno zataškavanje u riječkoj policiji?

Ne možemo o tome u ovom trenutku na taj način razgovarati, imamo činjenicu da smo tijekom istrage došli do nekih 132 Renaulta Clija tamne boje koje smo izolirali. Povezavši ih s poznatim dijelom registracijskih oznaka došli smo do desetaka imena i prezimena, osobe smo podvrgli poligrafskom ispitivanju i putem toga došli smo i do osobe koja je prouzročila prometnu nesreću s ovim smrtnim posljedicama.

To je ono što u ovom trenutku možemo reći. Na razgovoru je gospodin priznao ono što je počinio.

Ipak ćemo inzistirati: mnogima je nelogično da je ono što se devet i pol godina nije uspjelo riješiti, sada riješeno u pet, šest mjeseci.

Slažem se s vama. Mi ćemo povući jedan osvrt na prošla događanja, kako je sve to išlo, i izvući nekakve pouke, no u ovom trenutku govoriti o nečijoj odgovornosti s bilo kojeg aspekta nije korektno i ne treba na taj način promatrati stvar.

Bitno je da je policija postigla jednu efikasnost kroz namjensko organiziranje, koje se pokazalo kao nešto što rješava probleme, i mi ćemo na taj način pristupati i drugim ovako složenim slučajevima.

Recite, temeljem kojih indicija i dokaza je počinitelj uhićen?

Imali smo saznanja da se radilo o Renaultu Cliju tamne boje, došli smo do 132 Renaulta Clija tamne boje, kao što sam rekao, i jednog poznatog dijela registracijskih oznaka, i na taj način, imajući u vidu mjesto prebivališta i ostale konkretne podatke, izolirali smo desetke pojedinaca, koje smo podvrgli poligrafskom ispitivanju.

Na taj način smo došli i do osobe koja je to počinila, koja je reagirala na poligrafskom ispitivanju i kasnije je na obavijesnom razgovoru priznala da je prouzrokovala tu prometnu nesreću. Na taj način smo riješili ovaj slučaj.

Bitno je naglasiti zajedničko djelovanje policije, jedan američki pristup s namjenskom organizacijom snaga. To je očito jedna, da se tako izrazim, forma kojom ćemo pristupati daljnjem radu policije kako bismo složene slučajeve, kao što je bio ovaj, rješavali u budućnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene