Operacija za koju tvrdi da se izvodi samo u tri zemlje – Americi, Njemačkoj i Turskoj – izvodi se i u Hrvatskoj, nikada nije bio pacijent doktorice koju navodi kao svoju, a dokumente koji bi potvrdili njegovu bolest – ne može pronaći. Provjereno istražuje je li priča mladog tate Roberta Matalina koja je dirnula Hrvatsku zapravo – obmana.

Galerija Je li akcija za tatu Roberta Matalina zapravo obmana (Foto: Provjereno) - 11 Je li akcija za tatu Roberta Matalina zapravo obmana (Foto: Provjereno) - 2 Je li akcija za tatu Roberta Matalina zapravo obmana (Foto: Provjereno) - 3 +11 Je li akcija za tatu Roberta Matalina zapravo obmana (Foto: Provjereno) - 4

Tridesettrogodišnji Robert Matalin akutnu je mijeloičnu leukemiju dobio, kaže, kao posljedicu liječenja karcinoma testisa i zadnjih šest mjeseci skuplja novac kako bi otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u Tursku. Tvrdi kako mu brat nije podudaran donor, pa je jedino što mu preostaje haploidentična transplatacija - ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran.

Vezani članci Milena Barbir Žena koja se bori s karcinomom prikupila sav iznos za liječenje Ilustracija Otimala mužu mobitel zbog sumnje na preljub: Završila na hitnoj pa na sudu

Također, tvrdi kako se takva transplatacija izvodi samo u tri zemlje – Americi, Njemačkoj i Turskoj, koja je, kaže, jedna od jeftinijih, i stoji 150 tisuća eura. Takva se transplatacija u Hrvatskoj ne može napraviti, kaže, iz njemu nepoznatih razloga, no da to nije istina, potvrdila je hematologinja dr. Nadira Duraković.

"Haploidentičnu transplataciju izvodimo u KBC-u Zagreb i dosta smo ponosni na taj program koji smo započeli još 2002. godine", potvrdila je za Provjereno.

Nadalje, dokumentaciju koja bi potvrdila njegovu bolest Robert prilikom razgovora s ekipom Provjerenog nije mogao naći, no tvrdi kako bi je njegova doktorica s hematologije na zagrebačkom Rebru dr. Bašić Kinda morala imati. No doktorica ima drugu priču.

"Ono što ja samo mogu reći jest da gospodin Matalin nije moj pacijent", kratko je odgovorila na upit Provjerenog.

Od ove se akcije ograđuju i u Zakladi Ana Rukavina, na čijoj je listi, tvrdi Robert, bio četiri mjeseca tražeći donora za normalnu transplataciju. No liste za transplantaciju vodi bolnica, dok Zaklada, čijim se imenom koristio prikupljajući 400 tisuća kuna, samo prikuplja uzorke krvi u Registar.

"Kad smo saznali da se koristi nedozvoljeno ime iz medija, više medija, naša voditeljica ureda kontaktirala je dotičnog gospodina i zamolila da ne koristi ime“, rekla je Marija Rukavina, ravnateljica Zaklade.

Kako je Robert Matalin reagirao kada ga je reporterka Ema Branica suočila sa svim ovim činjenicama, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22:45.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju